• Po. jún 17th, 2024

Nesmieme zlo nechať rásť, potrebujeme si pripomínať hrdinov

Autor IMG_1979

sep 5, 2017
obelisk
Park ušľachtilých duší. Foto: ZV-podujatia.

TS _ Zvolen 4. 9. 2017: Z 800 obyvateľov neostal nikto. Ostávajú len mená na tabuliach. Vedľa nich odhalia mená záchrancov. Budú visieť svorne jedni vedľa druhých na Židovskom cintoríne vo Zvolene.

Zvolen mal pred II. svetovou vojnou zhruba 8 000 obyvateľov, z toho asi 10 % Židov. Aj tí, ktorí prežili holokaust, postupne emigrovali do zahraničia. Vo Zvolene tak neostal z pôvodného židovského obyvateľstva takmer nikto.

Spomienkové podujatia dnes organizujú Zvolenčania s podporou Židovskej náboženskej obce v Banskej Bystrici či Múzeom SNP. Patrí medzi nich každoročné čítanie mien zabitých Židov, ktoré sa koná na Židovskom cintoríne. Kým pamätné tabule tých, ktorí sa stali obeťami holokaustu už visia, teraz pribudnú pamätné tabule s menami „Spravodlivých medzi národmi“, teda ľudí, ktorí Židov počas vojny pomáhali zachrániť.

Podobné tabule bude mať Zvolen ako jediné mesto na Slovensku. S myšlienkou prišla manželka Jozefa Klementa Eva Klementová. „Okrem nešťastne zabitých odhalíme a budeme čítať aj mená tých, ktorí riskovali svoje životy, aby ohrozených zachránili. Celkovo ich je 583 “ hovorí Jozef Klement. „Bude to poňaté veľmi ekumenicky, zúčastnia sa zástupcovia jednotlivých cirkví,“ dodáva Klement. Jozef Klement zdôrazňuje, že kým čítanie zomretých Židov je už tradičnou spomienkovou aktivitou, čítanie mien záchrancov je novinka ojedinelá pre Zvolen.

Aktivita sa uskutoční 7. septembra na Židovskom cintoríne. Po odhalení tabúľ sa spoločnosť presunie na Technickú univerzitu, kde sa bude konať konferencia za účasti historika Eduarda Nižňanského, historičky Michaly Lônčíkovej a riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva. Konferencia bude určená najmä žiakom stredných škôl. „Je dôležité, aby si aj mladí ľudia vypočuli príbehy, aby vedeli ako sa počas vojny uškodilo obyvateľstvu a nielen židovskému. Je potrebné aby sa ľudia postavili proti zlu, ktoré aj teraz rastie a neostali len pozerať sa a prijímať ho. Inak bude toto zlo naďalej rásť,“ dodáva Jozef Klement, ktorý si myslí, že „Spravodliví medzi národmi“ môžu byť dobrou inšpiráciou aj pre ľudí dneška.

TS: mesto Zvolen. Foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading