• Pi. apr 19th, 2024

7. ročník turnaja Troch kráľov vyhral ASGuard Košice

Autor IMG_1979

jan 10, 2018 ,
Reprezentácie Slovenska v malom futbale nad 40 rokov. Foto: ZV-podujatia.

Dňa 6. januára 2018 sa ŠH IX. ZŠ Zvolen – Západ na Námestí mládeže uskutočnil už 7.ročník Turnaja „Troch kráľov“ v malom futbale o putovný pohár.

Základná časť sa hrala v štyroch trojčlenných skupinách systémom každý s každým v trvaní 25 minút o nasadenie do vyraďovacej časti. Priamo tak nevypadával nikto a do konca turnaja mužstvá čakalo ešte 12 sedemnásť minútových zápasov o záverečné poradie KO systémom. Víťazi skupín postúpili priamo do štvrťfinále, mužstvá z 2.-3.miesta do osemfinále. V zápasoch o umiestnenie v prípade nerozhodného výsledku nasledovali pokutové kopy. V celom turnaji sa tak celkovo odohralo 24 stretnutí. Bonbónikom podujatia bol vložený zápas reprezentácie Slovenska v malom futbale nad 40 rokov. Z tohto stretnutia a dvoch záverečných zápasov turnaja sa vysielal priamy televízny prenos.

O obľúbenosti turnaja svedčí i narastajúci počet účastníkov. Kým v prvom ročníku bojovala o pohár iba štvorica mužstiev, v druhom i treťom ročníku ich bolo už šesť a v nasledujúcom ročníku hralo už mužstiev osem, v tomto až dvanásť. Zmenil sa i herný systém zo zápasov každý s každým na skupinový systém a zápasy o konečné poradie.

Víťazstvo z posledného ročníka „trojkráľoveho“ turnaja obhajovalo mužstvo L-Trade a umiestnené mužstvá po skončení turnaja dostanú originálny diplom a poháre. Víťazné mužstvo získalo do budúceho ročníka i putovný pohár Turnaja „Troch kráľov“. Individuálne ocenenie „Cenu FAIR PLAY“ venoval už tradične Ján Bosák.

V doterajších ročníkoch turnaja v malom futbale o „Pohár troch kráľov“ dominovali mužstvá Euroteam, Xanto, Oranjes a v minulom ročníku po tretí krát zvíťazilo mužstvo L-Trade, účastník prvej ligy LIMFU i Ligy majstrov. V každom ročníku sa snažia organizátori priniesť niečo nové, siedmy je po prvý krát i s účasťou mimo zvolenských mužstiev. Hralo sa podľa pravidiel futsalu 1+4 s loptou č.4.

V každom ročníku si organizátori pripomínajú a ocenia niektorých bývalých reprezentantov Zvolena, Ikony Zvolenského športu. V tomto 7.ročníku chceli oceniť pamätnými diplomami dvojicu vynikajúcich športovcov Ing. Lukáša Svinteka a Jána Bíreša st., no keďže sa pre nemoc nezúčastnili, ocenenia im zaslali.

V úvodnom stretnutí turnaja i červenej skupiny potvrdil Remos úlohu favorita a doslova deklasoval druholigový Munaro United, ktorý na poslednú chvíľu nahradil Pivkárov. Štyri góly vsietil Vrana a hetrik zaznamenali Roziak a Borgoň. Xanto team si poradil s Munarom iba o gól a potom v síce vyrovnanom zápase podľahol o dva góly Remosu.

V bielej skupine sa obhajca víťazstva z minulého ročníka a jeho trojnásobný víťaz L-Trade nepredviedol v oslnivej forme a podľahol bystrickému týmu Simaček, v zostave s tromi Zvolenčanmi o štyri góly. Simaček si poradil i s Euroteamom, ktorého hráčom, hlavne Sudimakovcom, likvidoval s prehľadom šance Kozárik v bráne Bystričanov. Potom Euroteam zabojoval v poslednom stretnutí s lepšiacim sa L-Trade a dosiahol cenné víťazstvo.

V modrej skupine sa podľa predpokladov darilo Oranjes, ktorý v prvom zápase zdolali i zásluhou hetriku Zátureckého dobre hrajúcich BarBarov. Potom si bez problémov poradil i s Galantským Arsenalom, ktorý predtým uhral prekvapivo remízu z BarBarmi.

V žltej skupine prvoligový Mariáš dlho vzdoroval favorizovaným Košičanom i vďaka výborným zákrokom, ktorými sa prezentoval v bráne Makovíny, no „securiťáci“ nenastúpili ešte v plnej sile s reprezentantmi a napriek tomu s prehľadom zvíťazili aj vďaka dvom krásnym gólom Kissa. Mariáš odohral dobrý zápas s Detroitom, strelecky pomohol dvomi gólmi Škantár, no Jablonský kontroval tiež dvomi gólmi a v závere rozhodol gól s prehľadom hrajúceho Gyoriho . Proti Detroitu v bráne dostal príležitosť veterán Baran, ale predtým stihol skórovať delovkou prvý brankár AS Pella. Košičania potvrdili formu a poľahky zvíťazili.

Po skončení skupinovej fázy sa zápasy už hrali KO systémom v dĺžke 17 minút. Nikto nevypadával a aj posledný v skupine mal možnosť zabojovať o prvenstvo v play off. Víťazi skupín postupovali priamo do štvrťfinále a čakali na súpera zo súbojov druhých a tretích mužstiev zo štyroch zápasov osemfinále.

V prvom osemfinále sa čakal vyrovnaný boj o postup, no trojnásobný víťaz L-Trade sa vrátil k výkonom ktoré sú zvyknutí štandardne podávať a Xanto nedokázalo premeniť ani vyložené šance.

V druhom stretnutí mal favorizovaný prvoligový Euroteam dosť „práce“ s Munarom, ktorý prekvapivo dobre začal. Už v 5 sekunde Solovic vsietil úvodný gól a keď ešte v prvej minúte zvýšil Ander na 0:2, čakalo sa prekvapenie zo strany prekvapivo dobre hrajúceho druholigistu. Skúsení hráči Euroteamu však nielen vyrovnali, no vďaka hetriku Konôpku a gólom Sudimakovcov nakoniec postup vybojovali.

Tretie stretnutie zvládli lepšie BarBari, no „mariášisti“ dosť šancí zahodili a nezvládli ubrániť hlavne brejkové situácie súpera.

Vo štvrtom osemfinále Detroit nemal ďaleko k víťazstvu, no prejavila sa skúsenosť hráčov Arsenalu, z ktorých majú mnohí skúsenosti i z Ligy majstrov a tak postúpila o gól lepšia Galanta.

Štvrťfinálové stretnutia priniesli kvalitný futbal. Najprv Oranjes napriek vypracovaným šanciam nedokázali prekonať Slančíka a už v pohode hrajúci hráči L-Trade našli streleckú mušku. Až päťgólové víťazstvo však málokto očakával. Potom Košičania v najdramatickejšom zápase turnaja zvíťazili nad tvrdo hrajúcim Euroteamom, no v zápase „vládli“ viac emócie nad výkonom a tak sa i „červenelo“ a zápas sa dohral bez dvojice Hegedus – Sudimak J. Prvý gól Ricka po rohovom kope bol ukážkový a v závere pečatil víťazstvo reprezentant Hudak. Tretie štvrťfinále bolo na góly najchudobnejšie, padol jediný z kopačky Bobora do brány BarBaru a postúpil tak Remos.

Štvrté stretnutie prinieslo v meraní síl mimo zvolenských účastníkov jednoznačné víťazstvo Bystričanov, keď Galante nedovolili skórovať. Do brány Arsenalu si schuti zastrieľal štvorgólový Čief, dva góly pridal Považan.

Posledná štvorka, ktorá sa prebojovala do semifinále zohrala dve stretnutia o postup do finále a na porazených čakal zápas o tretie miesto. V prvom stretnutí sa ukázala v plnej miere skúsenosť, zohranosť a perfektná zápasová taktika Košičanov, ktorí predvádzali kolektívny výkon, dominovali vo všetkých herných činnostiach a doslova dali lekciu o profesionálnom prístupe k zápasu a ukázali, že i „hviezdy“ môžu hrať pre úspech kolektívu. Päťgólové „školenie“ poslalo Remos do boja o tretie miesto. V druhom stretnutí si po nervy drásajúcom priebehu vybojovali finálovú miestenku obhajcovia víťazstva z minulého ročníka L-Trade, keď bystrický Simaček „robil“ problémy hlavne v brejkových situáciách a na dva góly Čiefa a Považanovu strelu dokázali strelecky odpovedať Machava, Špekker a Zajac. Rozhodovalo sa tak v pokutových kopoch, kde sa vyznamenali Kozárik a hlavne Slančík a v piatej sérii sa o finálový postup s prehľadom premenenou penaltou postaral Gragáň.

V zápase o tretie miesto začali obe mužstvá hrať zabezpečenú obranu, no napriek tomu padlo až deväť gólov. Strelecky i herne exceloval autor štyroch gólov Roziak, no ani to na postup nestačilo. Bystričania si vytvorili tlak a vynútili si ním dva pokutové kopy, ktoré s istotou realizoval Čief a meditým skórovali po pekných rýchlych kombinačných akciách Mesík a Zima. Minútu pred koncom prestrelil po štandardnej situácii Slačíka Blažko a bolo rozhodnuté.

Finálové stretnutie prinieslo súboj očakávaného favorita AS Guard security Košice s domácim trojnásobným víťazom, účastníkom Ligy majstrov Zvolenským, v posledných sezónach dominantným L-Trade. Napriek obrovskej snahe i výbornému výkonu domácich, L-Trade na futsalového špecialistu nestačili a Košičania si zaslúžene, i s obrovskou podporou predchádzajúcich súperov, vyslúžili nielen potlesk za predvedený výkon, ale i uznanie za predvedenie kvalitatívne „iného levelu“ a zaslúžene v 7.ročníku turnaja zvíťazili po dvoch góloch Ricka a jedným gólom sa do štatistík zapísali Kiss a Ohrablo.

Zápasy v skupinách – výsledky:

ČERVENÁ skupina

  • Remos : Munaro United 12:0 Vrana 4, Roziak 3, Borgoň 3, Bobor, Marcinek
  • Munaro United : Xanto team 2:3 Solovic, Guglava – Krkoš, Böhm, Sekerka ŽK: Böhm
  • Xanto team : Remos 3:5 Böhm, Koska, Žákovic – Mlynár, Vrana, Bobor, Borgoň, Marcinek

BIELA skupina

  • L-Trade : Simaček 1:5 Machava – Vajda 2, Čief 2, Považan
  • Simaček : Euroteam 5:2 Považan, Ostrihoň, Čief, Vajda, Blažko – Sudimak J. 2 ŽK: Čief – Sudimák J., Sudimák Š.
  • Euroteam : L-Trade 5:2 Konôpka 2, Chovan, Vojtek, Sudimak. Š. – Špekker, Lauč

MODRÁ skupina

  • Oranjes : BarBar 3:2 Záturecký 3 – Libiak, Slosiarik
  • BarBar : Arsenal Galanta 1:1 Bernát – Szarka
  • Arsenal Galanta : Oranjes 0:3 Kováčik 2, Prokaj ŽK: Klačan

ŽLTÁ skupina

  • AS GS Košice : FC Mariáš 4:0 Kiss 2, Hegedus, Rick
  • FC Mariáš : Detroit 3:4 Škantár 2, Štefko A. – Jablonský 2, Baláž, Gyori – ŽK: Jablonský
  • Detroit : AS GS Košice 2:5 Gyori, Melich – Kiss 2, Stoľar, Hegedus, Pella

OSEMFINÁLE:

  • Xanto team : L-Trade 1:3 Koska – Gavrilo, Gragáň, Lauč – ŽK: Korpáš
  • Euroteam : Munaro United 6:5 Konôpka 3, Sudimak J. 2, Sudimak Š. – Solovic 2, Guglava 2, Ander
  • BarBar : FC Mariáš 3:1 Hanuška, Schillinger, Bernát – N.Mozolány – ŽK: Bernát – Puškár
  • Detroit : Arsenal Galanta 2:3 Melich, Grom – Hanus, Molnár, Szarka

ŠTVRŤFINÁLE:

  • Oranjes : L-Trade 0:5 Gavrilo 2, T.Lacko, Plavec, Špekker
  • AS GS Košice : Euroteam 2:0 Rick, Hudak – ŽK: Hegedus, ČK: Hegedus – Sudimak J.
  • Remos : BarBar 1:0 Bobor
  • Simaček : Arsenal Galanta 6:0 Čief 4, Považan 2

SEMIFINÁLE:

  • Remos : AS GS Košice 0:5 Rick, Stoľar, Hegedus, Capik, Hudak
  • Simaček : L-Trade 3:3 (2:3)pk Čief 2, Považan – Machava, Špekker, Zajac, Víťazný PK Gregáň

Zápas o 3.miesto:

  • Remos : Simaček 4:5 Roziak 4 – Čief 2(oba PK), Mesík, Zima, Blažko – ŽK: Vajda, Kozárik

FINÁLE:

  • AS GS Košice : L-Trade 4:0 Rick 2, Kiss, Ohrablo

Celý turnaj rozhodovali : Peter Plavec, Ján Urda a Peter Hanes.

V priebehu 9 hodinového maratónu v 25 stretnutiach zasiahlo do bojov 119 hráčov a sledovalo viac ako 360 divákov a prvý krát v histórii Zvolenského i Slovenského malého futbalu bol zo záverečných stretnutí a exhibície dvoch reprezentácií Slovenska na 40 rokov vysielaný priamy televízny prenos.

Zostavy zúčastnených mužstiev:

  • AS Guard security Košice – Pella, Baran – Pillár, Rick, Kozár, Kiss, Hegeduš, Stoľar, Capik, Ohrablo, Hudak
  • L-Trade – Slančík – Gregáň, Hanuska, Korpáš, Kucbel, Lacko M., Lacko T., Lauč, Machava, Plavec, Špekker, Zajac, Gavrilo
  • Remos – Dvoran – Bariak, Bobor, Borgoň, Marcinek, Mlynár, Roziak, Sopko, Vrana
  • Oranjes – Čerhýň – Fraňa, Kouřil, Kováčik, Sádovský, Záturecký, Šulek, Prokaj
  • Arsenal Galanta – Novota – Szarka, Molnár, Divičan, Valenský, Lörincz, Dudák, Kľačan, Lax, Hanus, Popelka
  • Euroteam – Snopko – Chovan, Konôpka, Kuchár, Kucharka, Sudimák Š., Vojtek, Výboch, Sudimak J.
  • Detroit – Szabo – Baláž, Grom, Jablonský, Ľalík, Melich K., Melich M., Moravčík, Gyori
  • Xanto team – Böhm – Koska, Krkoš, Kružliak, Plesník J., Plesník M., Sekerka, Vigoda, Žákovic
  • Simaček BB – Kozárik – Blažko, Vajda, Čief, Zima, Považan, Ostrihoň, Mesík
  • BarBar – Puškár – Bočkay, Dlhopolec, Grajciar, Hanuška, Hlaváč, Libiak, Schillinger, Sloboda, Slosiarik, Bernát, Halama
  • FC Mariáš – Makovíni, Cingeľ – Škantár, Danko, Kocúr, Kolár, Mozolány N., Schaller, Šebeň, Štefko, Taufer, Zemko,
  • Munaro United – Ander – Budiač, Guglava, Libič Ľ., Libič P., Mihályi, Solovič, Sorokáč,

Retrospektíva Slovenskej reprezentácie sa vydarila

V 7.ročníku turnaja o Pohár troch kráľov organizátori zaradili do programu pred stretnutiami o záverečné poradie na 1. až 4. mieste i vložené stretnutie dvoch reprezentačných výberov Slovenska hráčov nad 40 rokov, ako akúsi spomienku na v histórii Slovenského malého futbalu premiérovú úspešnú účasť reprezentácie v tejto vekovej kategórii v Lige majstrov začiatkom septembra v Slovinskom Terme Čatež. Výbery Slovenska tu skončili na 4. a 5. mieste.

Traja z repre „A“ sa síce ospravedlnili (Čobej, Tyčiak a Debnár), no rezerva sa síce zišla kompletná, no pre zranenie do zápasu nezasiahli Paraj i Janeček a Slančík mal za sebou zápasy v drese L-trade a čakalo ho finále. A tak „ačkári“ rozbalili svoje herné schopnosti od začiatku a po pekných kombinačných akciách sa dostali v prvom dejstve do štvorgólového vedenia napriek obetavým zákrokom Laca Barana. Druhý polčas bol vyrovnanejší, no rezerva prehrala „nečakane“ o päť gólov. Strelecky sa zaskveli za víťazov dvomi gólmi Svintek a najlepší strelec reprezentácie 40 Fojtík. Za rezervu pohotovou strelou uspel Bosák a presadili sa do siete Michalíka i Ľupták a po peknej akcii Vojteka i Balko. Odmenou za kvalitný výkon bol dlhotrvajúci potlesk tribún.

Slovensko 40 „A“ – Slovensko 40 „B“ 8:3 (5:1) Svintek 2, Fojtík 2, Czányi, Dikacz, Kollár, Sudimak – Bosák, Ľupták, Balko

Zostavy:

SLOVENSKO 40+ A

  • Mário Michalík – Martin Svintek, Csaba Czányi, Norbert Dikacz, Rastislav Kollár, Štefan Sudimak, Maroš Fojtík

Tréner : Viliam Lačný

SLOVENSKO 40+ B

  • Ladislav Baran (Ján Slančík) – Ján Bosák, Peter Suja, Miroslav Ľupták, Ján Paraj, Dušan Vojtek, Maroš Balko, Marcel Grófik, Marián Pillár, Roman Szabo, Ondrej Janeček

Manažér: Miloš Masarik

Rozhodoval Ján Urda. Stretnutie sledovalo 210 divákov.

Po skončení turnaja jeho priebeh zhodnotil riaditeľ turnaja Ján Račko: „ Dnes bola športová úroveň najvyššia zo všetkých ročníkov, prínosom boli jednoznačne mimo zvolenské mužstvá z Košíc, Galanty, či Banskej Bystrice. Prínosom pre zviditeľnenie turnaja bol určite historicky prvý televízny prenos z malého futbalu zo Zvolena. Vďaka výbornej práci členov organizačnému výboru, sponzorom a rozhodcov prebehol turnaj na veľmi vysokej športovej i spoločenskej úrovni. Podľa výsledkov je jasné, že víťazné mužstvo AS Guard security Košice i vďaka účasti reprezentantov Slovenska vo futsale jasne dominovalo nad súpermi a bolo príkladom pre ostatných účastníkov. Pre mužstvá LIMFU Zvolen bol skôr futsalový turnaj vyplnením zimnej prestávky, vo Zvolene v sezóne 2017 / 2018 však hráme už malý futbal 1+5 s loptou č.5. V budúcnosti nechceme s turnajom „Troch kráľov“ odísť zo Zvolena, ale zároveň sa chystáme preorientovať ho na turnaj v malom futbale. Toto si však vyžaduje väčšie priestory, halu, alebo hrať vonku na umelej tráve.“

Ako to dopadlo

  1. ASGuard Košice
  2. L-Trade Zvolen
  3. Simaček Banská Bystrica
  4. Remos Zvolen

Cena Fair play

  • Jozef Snopko

Ostatné si môžete pozrieť na priloženom videu a pár fotografiách

TIP – video je 360°

Fotografie

Článok: Miloš Masarik. Foto a video: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading