• St. apr 24th, 2024

Blíži sa jubilejný 20. ročník výstavy Premeny dreva

Autor IMG_1979

máj 14, 2018
Premeny dreva

TS: Už po dvadsiaty krát vystaví Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene maturitné práce študentov končiacich štúdium v odbore Tvorba nábytku a interiéru SOŠ drevárskej vo Zvolene. V tomto ročníku dostali možnosť prezentovať výsledky vlastných projektov maturanti – dizajnéri. Mladí tvorcovia vytvorili a na výstave predstavujú originálne riešenia funkčného prototypu, posteru a makety interiéru so zakomponovaným navrhovaným prvkom nábytku.

Tento ročník je bohatý na funkčné prototypy zhotovené v mierke 1:1. Na výstave bude možné vidieť stoličky, barové sedenie, konferenčné stolíky, pracovný stôl, detskú kolísku, detský stôl so stoličkou pre telesne postihnuté deti, nábytkový solitér a dvojicu študentských stoličiek.

Pozornosť upúta stolička LONNY od Zuzany Chamulovej, ktorá získala 1. miesto na celoštátnej výstave SOŠ „Mladý tvorca 2018“ v Nitre v kategórii drevárstvo a 3. miesto v súťaži študentskej vysokoškolskej odbornej činnosti v kategórii stredných škôl. Stolička zaujme drevenými ohorenými dielcami zaliatymi transparentnou živicou.

S odkazom na ľudové tradície a čičmiansku architektúru sa predstaví Lucia Ihradská s čajovým stolíkom ČIMI. ČIMI stolík získal 2. miesto v krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti v kategórii umenie a postúpil do celoštátneho kola.

Ďalším pútavým exponátom sú stoličky PABLO od Andrey Babeľovej, ktorá pretransformovala obrazy od svetoznámeho umelca Pabla Picassa do podoby rozoberateľných študentských stoličiek. Jej počin získal taktiež ocenenie v súťaži „Mladý tvorca 2018“ v Nitre v kategórii umelecké spracovanie dreva.

Svoj pôsobivý flexibilný pracovný stôl predstaví Nikol Hochholczerová, ktorej sa v ňom podarilo dokonale uplatniť princíp zlatého rezu. Zaujímavo pôsobí detská kolíska od Martiny Tretiakovej. Za zmienku stojí stolička od Veroniky Babničovej, barová stolička od Filipa Matejčeka, detský stolík so stoličkou pre zdravotne hendikepované deti od Alžbety Olšiakovej alebo konferenčný stolík od Petry Turňovej.

Študentov odboru Tvorba nábytku a interiéru viedli pedagógovia Ing. Ivana Chovancová a Mgr. Jiří Dvořáček. Po konštrukčnej stránke Ing. Jozef Vaník a pri výrobe asistovali majstri odborného výcviku Mgr. Milan Hucovci a Mgr. Štefan Šupauer.

Maturitné práce študentov SOŠ drevárskej zo Zvolena si návštevníci Lesníckeho a drevárskeho múzea môžu pozrieť od utorka 15. mája do utorka 12. júna 2018, v čase od 8:00 do 17:00 hod.

TS: Mgr. Miriam TurayováFoto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading