• Po. jún 17th, 2024

FS Hornád rozpovedal na javisku DJGT strastiplný príbeh Betky a Bogdana

vystúpenie folklórneho súboru Hornád v DJGT Zvolen
Betka a Bogdan. Foto: IMG_1979

V apríli minulého roka na doskách štátneho divadla v Košiciach k 55.výročiu založenia súboru odpremiéroval program ,,Veci čo sa dejú”. Poukazuje na stratu identity, migráciu, globalizáciu a iné faktory a udalosti, ktoré sa diali v minulosti a v modifikovaných podobách sa dejú aj dnes. Ešte rozhodne stojí za zmienku, že toto dielo vzniklo pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky.

Po Bratislave (v sobotu 16.3.2019) prišli tento príbeh nasledujúci deň v nedeľu 17.3.2019 rozpovedať aj nám Zvolenčanom do Divadla Jozefa Gregora Tajovského.

Toto tanečné divadlo z dielne speváka, tanečníka, choreografa a umeleckého vedúceho súboru Štefana Šteca poukazuje na príbeh dvoch Rusínov v povojnovom období a ich životy, ovplyvnené optáciou – vysídľovaním Rusínov zo Slovenska na odľahlé oblasti Ukrajiny.

Sledujem veci, čo sa dejú, ale aj spomínam….

Počas takmer dvoch hodín bol v štyroch dejstvách (Zachránení Židia v Oľšavici, Akcia Visla, Operácia Volyn a Cesta domov) rozpovedaný príbeh Rusínky Betky a Bogdana z Oľšavnice v udalostiach po 2. svetovej vojne, respektíve veľká časť príbehu zachytáva krušné časy v roku 1947.

A práve toto všetko na javisku zvolenského divadla prezentovali tancom členovia tohto folklórneho súboru a táto téma sa im podarila bravúrnym spôsobom odprezentovať prítomným divákom. K umocneniu zážitku dopomohla nielen Ľudová hudba Hornád, ale aj sólisti Dominik Maniak a Štefan Štec.

Práve posledne menovaný je tým, azda najväčším, bez ktorého by toto predstavenie vôbec nebolo, nakoľko práve Štefan Štec mu vdýchol život a to nielen spracovaním námetu, dramaturgiou a scenárom, ale aj v roli režiséra.

Možno tak ako mňa zaujímalo prečo si ako druhé miesto vybrali Zvolen a na túto otázku nám odpovedal ten naj povolanejší predseda a vedúci súboru: Ing. Martin Bača. 

Predstavenie sme uviedli v Košiciach v apríli minulého roka a následne zreprízovali v predvečer vzniku 1.ČSR, 100rokov – symbolicky.

Ale už vtedy sme vedeli, že chceme ísť aj mimo región Košíc. Našim dobrým zvykom je každú našu novú tvorbu uviesť aj v hlavnom meste. Na druhej strane, najsilnejšiu podporu cítime na Strednom Slovensku, ktoré máme úprimne radi a veľmi radi prijímame pozvania práve z tohto regiónu. Radi sa vraciame na festival do Heľpy, na Bystrickú folklórnu Haravaru, vo Vašom meste súťažíme ako akademický súbor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika na prehliadke Akademický Zvolen, vedeli sme, že to budeme smerovať niekam tam. Toto predstavenie z našej skúsenosti vyžaduje divadelný priestor a jeho atmosféru. Máte krásne divadlo a skvelý personál v ňom, ktorý bol od začiatku naklonený našej ponuke, preto nebolo nad čím uvažovať. Už od začiatku nám bolo jasné, že to bola skvelá voľba a Zvolen a Vaše divadlo určite neobídeme ani nabudúce.

Nuž nebudem viac prezrádzať, viac bolo možné vidieť na javisku a práve to si už môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Fotogaléria – Veci čo sa dejú

Článok a foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading