• Pi. apr 19th, 2024

Zvolenská nemocnica zaznamenala ďalšie zlepšenie pandemickej situácie

TS: Nemocnica AGEL Zvolen aj po ďalšom týždni môže skonštatovať zlepšenie pandemickej situácie. Poklesol počet pacientov, zvyšuje sa počet plánovaných operácií a zmenu čakajú aj očkovacie centrá. Dve vakcinačné centrá – v nemocnici a v budove Doprastavu sa zlúčia do jedného, čo umožní efektívnejšie očkovanie registrovaných záujemcov z regiónu Zvolena a okolia.

,,S radosťou môžem konštatovať, že sme zaznamenali ďalšie zlepšenie vývoja pandémie. Oproti minulému týždňu nám znovu poklesol počet pacientov s koronavírusom. K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 12 pacientom s covid-19, z toho stav dvoch je vážny a vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Desať pacientov ešte máme s podozrením na koronavírus,“ uviedla riaditeľka zvolenskej nemocnice Ing. Ľudmila Veselá. Pozitívnou správou je, že už druhý týždeň nemocnica nemá žiadneho zamestnanca s koronavírusom, ani nie je nikto z dôvodu podozrenia na covid v preventívnej karanténe.

Dve zvolenské očkovacie centrá, kde nemocnica poskytuje medicínsku súčinnosť, za uplynulý týždeň zaočkovali takmer 1500 registrovaných záujemcov. Tieto počty by sa mali výrazne zvýšiť. ,,Od 17. mája dôjde k zlúčeniu oboch vakcinačných centier a vo Zvolene bude fungovať už len jedno centrum, a to v budove Doprastavu. Očkovať sa bude vakcínou Pfizer/Biontech a AstraZeneca. Zvýši to efektivitu a orientáciu pre ľudí, denne predpokladáme zaočkovať 500 záujemcov,“ vysvetľuje Ing. Veselá. Všetci sa však musia vopred registrovať na portáli http://www.korona.gov.sk a až po pridelení termínu formou SMS sa môžu dostaviť na očkovanie. Platí to už aj pre sprevádzajúcu osobu pri senioroch nad 70 rokov.

Za uplynulý týždeň nemocnica vykonala 407 PCR testov. Otestovať sa dalo aj 795 ľudí antigénovými testami, len 5 z nich mali pozitívny výsledok, čo len potvrdzuje ústup vírusu SARS – Cov-2.

Nemocnica intenzívnejšie rozbieha aj plánované operácie, upozorňuje však, že z dôvodu bezpečnosti výkonu ostatných hospitalizovaných aj zamestnancov musia mať všetci, ktorí nastupujú do nemocnice na plánované operácie negatívny PCR test na koronavírus. Negatívnym antigénovým testom, nie starším ako 48 hodín, sa musia preukázať aj všetci pacienti, ktorí idú na plánované vyšetrenia. ,,Prosíme pacientov, aby boli trpezliví aj čo sa týka času plánovania operácií, keďže ide o stovky odložených operácií, ale aj v rešpektovaní povinnosti mať negatívny test. Je to dôležitý krok, aby sa v rámci nemocnice koronavírus znovu nešíril,“ vysvetlila riaditeľka nemocnice.

TS: Mgr. Martina Pavliková – Hovorkyňa skupiny AGEL SK

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading