• Pi. apr 26th, 2024

Vo zvolenskej knižnici slávnostne otvorili vynovenú čitáreň, župa pokračuje v investíciách do budovy

Autor IMG_1979

máj 20, 2021
Čelný pohľad. Foto: zdroj TS

TS: Do rekonštrukcie študovne a čitárne Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene investoval vlani Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) viac ako 270-tisíc eur. Pre pandémiu sa slávnostné otvorenie konalo až dnes, práce v knižnici však budú pokračovať – vyčlenených je na ne tento rok 780-tisíc eur.

Študovňa a čitáreň Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene prešli v priebehu uplynulého roka obrovskými zmenami. Odvážna rekonštrukcia vytvorila v niekdajšej tanečnej sále, ktorá je zároveň najväčšou miestnosťou knižnice, dynamický multifunkčný priestor, otvorený novým príležitostiam.

Vynovené priestory dnes slávnostne otvorili za účasti predsedu BBSK Jána Luntera, podpredsedu BBSK Romana Malatinca i poslancov za okres Zvolen Jána Beljaka a Petra Košíka.

„Som veľmi rád, že sme sa dnes stretli na tomto mieste, v zmodernizovaných priestoroch študovne a čitárne Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene. História tejto knižnice siaha až k Štúrovcom, ktorí jej poskytli knižný dar a započali tak jej 184 ročnú historickú púť cez rôzne sídla a zriaďovateľov. Dnes, pod taktovkou Banskobystrického samosprávneho kraja, prešli tieto priestory kompletnou rekonštrukciou, vďaka ktorej sa zmenili na nepoznanie a svojim návštevníkom a čitateľom poskytujú komfort inštitúcie 21. storočia,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Podľa riaditeľky knižnice Miloty Torňošovej bolo najnáročnejšou časťou rekonštrukcie dobudovanie nového balkóna a prístupových schodísk. „Použitých tu bolo asi šesť ton ocele a transport nosníkov nás celkom potrápil. Všetko sa však nakoniec podarilo a moja vďaka patrí všetkým, od zriaďovateľa, vedúceho oddelenia kultúry, projektového tímu, realizátorov až po moje kolegyne a kolegov,“ povedala.

Do rekonštrukcie študovne a čitárne kraj investoval viac ako 270-tisíc eur, investičná činnosť tu však nekončí. Na tento rok je pre knižnicu určených 780-tisíc eur, ktoré budú použité na rekonštrukciu oddelenia náučnej literatúry a spoločenskovedného oddelenia, tiež na rekonštrukciu fasády a suterénu a na spracovanie projektovej dokumentácie na rekonštrukciu III. etapy prízemia.

„Chceme, aby bola knižnica miestom na stretávanie mladých, aby to nebolo len o požičiavaní kníh či organizovaných podujatiach, ale o komunite. Ide nám o to, aby sa tu ľudia dobre cítili a aby tento priestor vyhľadávali na trávenie svojho voľného času,“ povedal vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Dôležitosť kultúry v živote človeka vyzdvihol vo svojom príhovore aj podpredseda kraja Roman Malatinec. „Sme presvedčení, že kultúra po covide bude dôležitá na to, aby sa ľudia nadýchli a načerpali z nej energiu. V tomto roku nás čakajú celkové investície do kultúry v sume viac ako 3,7 milióna eur, podporujeme aj kultúru na dedinách prostredníctvom VZN. Našu podporu sme neutlmili ani počas pandémie, ale vďaka kolegom poslancom i vedeniu sme do nej investovali,“ povedal.

Slávnostné prestrihnutie pásky. Foto: zdroj TS

TS: Lenka Štepáneková – vedúca oddelenia komunikácie BBSK. Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading