• Pi. apr 19th, 2024

Zdravotnícky asistent Martin ,,Najťažšie na našej práci je, že niektorý z pacientov bude môj známy alebo príbuzný“

Autor IMG_1979

jún 18, 2022 ,
Martin Zeman. Foto: zdroj TS

TS: Nikdy nevie, čo ho v práci čaká, aké prípady sa vyskytnú, koľko ich bude a akých závažných. Svoju prácu vníma síce ako samozrejmosť, ale tou samozrejmosťou je každodenná pomoc pri záchrane životov. Zdravotnícky asistent Martin Zeman pracuje v Nemocnici AGEL Zvolen len niečo vyše polroka, do zdravotníctva sa však vrátil po šesťročnej prestávke. Ako sám priznáva, najťažšie na tejto práci je, ak je pacientom niekto príbuzný, alebo známy.

,,Na urgentnom príjme zvolenskej nemocnice som začal pracovať v novembri 2021 a sú to prvé skúsenosti s prácou mimo oddelenia. Po príchode do zrekonštruovaných pracovných priestorov som ostal príjemne prekvapený vzhľadom pracoviska a veľmi dobrou atmosférou. Prvé týždne v novej práci som pociťoval aj stres, ale hlavne som to vnímal ako novú možnosť sa niečo naučiť,“ priznáva Martin, pre ktorého nie je zdravotnícke prostredie novinkou, aj keď na čas túto sféru opustil. ,,Áno je pravda, že som 6 rokov pracoval mimo zdravotníctva. Dôvodom odchodu boli nevyhovujúce platové podmienky a záujem vyskúšať niečo iné. Po rokoch som sa dozvedel, že sa otvára nové pracovisko v Nemocnici AGEL Zvolen a robia nábor zamestnancov na vytvorenie nového pracovného kolektívu. Preto som sa rozhodol využiť šancu pracovať opäť v zdravotníctve aj zo zvedavosti, čo sa za tie roky zmenilo k lepšiemu,“ hovorí úprimne Martin, ktorý vyštudoval na Strednej zdravotníckej škole vo Zvolene práve odbor zdravotnícky asistent. Každú pracovnú zmenu pomáha pri záchrane životov, musel si zvyknúť na obrovské nasadenie, stres, musel sa naučiť pracovať rýchlo a efektívne v zmysle medicínskych postupov. To všetko je súčasťou jeho práce, najťažšie je však podľa neho niečo iné: ,, Najťažšia pre mňa je myšlienka, že môže prísť k situácii, kedy niektorý z pacientov bude môj známy alebo príbuzný. Takú situáciu som zatiaľ, našťasie, nezažil.

Martin Zeman v minulosti pracovalpna lôžkovej časti neurologického oddelenia, nový typ práce je bola preňho výzva. ,,U nás na urgentnom príjem je pacient vyšetrený a následne presne smerovaný a zatriedený podľa typu problému a ochorenia, s ktorým prichádza, k príslušnému lekárovi. Tým sa vlastne urýchli čas vybavenia pacienta.“

Ako zdravotnícky asistent hovorí, už zo samotného názvu vyplýva, že toto pracovisko by malo slúžiť pacientom, ktorých stav vznikol náhle, alebo sa výrazne zhoršil za posledných 24 hodín. Nie je to však vždy tak, často urgent navštevujú aj pacienti, ktorí tam vôbec nepatria. ,,Ľudia s chronickými ťažkosťami by sa mali obracať na pomoc u svojho obvodného lekára a potom postupovať podľa jeho inštrukcií,“ apeluje Martin na pacientov.

Nemocnica však nie je jeho celý život, aj keď určite podstatný. Voľný čas M. Zeman vypĺňa úplne inou činnosťou. ,,Vo svojom voľnom čase sa rád venujem zveľaďovaniu svojho bytu a svojej chaty, vyhľadávam posedenia s priateľmi a blízkymi pri grile. Mojou veľkou záľubou a zároveň činnosťou, kde naberiem energiu sú vystúpenia s folklórnym súborom Hont, ktorého členom som, a to v speváckej zložke. Rád v letných mesiacoch navštevujem folklórne festivaly, kde sú prezentované ukážky ľudového remesla, spevu, hudby a tanca,“ dodáva na záver M. Zeman.

TS: Mgr. Martina Pavliková – Hovorkyňa skupiny AGEL SK. Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading