• St. apr 24th, 2024

Ďalší úspech Zvolena v čerpaní eurofondov:

Autor IMG_1979

sep 15, 2022
MŠ Prachatická. Foto: zdroj TS

TS: Viac ako 576 tisíc eur. To je suma, ktorú sa mestu podarilo získať na rekonštrukciu škôlky na Prachatickej ulici. Úplnou obnovou prejde starý pavilón – zlepšia sa tak podmienky na vzdelávanie detí, výrazne sa zvýši kapacita.

„Podarilo sa nám získať na práce státisíce z eurofondov, zásluhou čoho umožníme našim deťom vzdelávať sa v príjemnejších a modernejších podmienkach. A to dokonca v prichádzajúcej ťažkej dobe, kedy si samosprávy budú môcť dovoliť len málo podobných rozvojových projektov,“ hovorí primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Starý pavilón v materskej škole na Prachatickej ulici je posledným nezrekonštruovaným pozostatkom z konca 70-tych rokov. Po rozsiahlych úpravách sa už napohľad zjednotí so zvyškom budovy. Ešte dôležitejšie však je, že zariadenie, ktoré dnes pojme 96 detí, bude môcť po novom navštevovať o 44 detí viac. „Ide o nezanedbateľné číslo v dobe, kedy nie je nazvyš voľných miest v škôlkach,“ uvádza vedúca odboru školstva zvolenského magistrátu Zuzana Almáši Koreňová.

Dnes nevyužívaná časť budovy prejde rozsiahlymi stavebnými úpravami, vrátane zateplenia, položenia nových podláh, novej elektroinštalácie atď. To všetko na prízemí i na poschodí. Kompletne obnovené budú miestnosti na spanie či hranie, umyvárne, toalety, šatne, dokonca tamojšia malá telocvičňa. Súčasťou projektu je aj nové vybavenie učební – nielen nábytkom, ale aj modernými technológiami. Pribudnú interaktívne tabule či počítačové vybavenie. „Pavilón bude zakrývať zelená strecha pokrytá rastlinami, čo pomôže ochladiť priestory pod samotnou strechou a zlepší mikroklímu okolia. Aj touto stavbou tak pokračujeme v našej snahe zmierňovať dopady klimatických zmien,“ objasňuje ďalej Balkovičová.

Rekonštrukcia spomínanej materskej školy nie je prvou, na ktorú sa podarilo mestu získať peniaze z eurofondov. „V minulosti to bol viac ako milión na rozsiahle zveľadenie MŠ Ľ. Fullu na sídlisku Sekier a MŠ Hrnčiarska v centre mesta. Ďalších 110 tisíc eur sme získali z jedného z programov Ministerstva školstva SR, zásluhou čoho sme mohli zrekonštruovať a zvýšiť kapacitu MŠ J. Bánika na Podborovej,“ hovorí o úspechoch mesta v čerpaní mimorozpočtových peňazí zvolenská primátorka.

Ďalším krokom v projekte obnovy pavilónu MŠ Prachatická bude podpis zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku z eurofondov a verejné obstarávanie na dodávateľa prác. Tie musia byť ukončené uskutočniť najneskôr do konca budúceho roka.

Fotogaléria: MŠ Prachatická Zvolen

TS: PhDr. Martin Svatuška – hovorca – Mesto Zvolen. Foto: zdroj TS

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading