• Št. apr 25th, 2024

DJGT ponúkne svojim divákom v roku 2023 množstvo zaujímavého programu

Autor IMG_1979

jan 11, 2023
Zvolenské divadlo Jozefa Gregora Tajovského. Foto: IMG_1979

TS: Dve premiéry, niekoľko podujatí, divadelný festival a najmä množstvo predstavení. Aj to čaká na divákov zvolenského divadla v pokračovaní sezóny 2022/2023. Divadlo JGT tento týždeň po krátkej novoročnej pauze opäť otvára svoje brány.

Hneď v úvode roka si DJGT pripomína 30 rokov, ktoré ubehli od rozdelenia niekdajšieho Československa. V programe opäť uvádza obľúbenú retro komédiu s piesňami česko-slovenského autora Jaroslava Žáka Škola základ života.

Vo februári zas odštartuje prípravu autorského projektu Sme krajina, ktorú pripraví český režijno-dramaturgický tandem Petra Tejnorová a Marta Ljubková. Pre divadlo vytvoria formálne nevšednú inscenáciu s environmentálnou tematikou inšpirovanú projektom STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift). Unikátnou formou autorského divadla a kolektívnej tvorby sa zamerajú na premeny krajiny v našom regióne. Faktograficky k tvorivému procesu prispejú aj konzultácie s niekoľkými odborníkmi, medzi inými napr. čerstvou laureátkou ocenenia Biela vrana Martinou Paulíkovou.

Ďalšou premiérou sa stane Hauerland v réžii umeleckého šéfa divadla Petra Palika. Reflektovať bude kontroverzné a tragické momenty z historickej pamäte regiónu, ktoré dramaticky narušili spolunažívanie tunajšej slovenskej a nemeckej entity. Divadelná rekonštrukcia otvorí témy ako hrôzy vojnového konfliktu, migrácia a traumy obyvateľstva, diktatúra, porušovanie práv či vytváranie fiktívneho nepriateľa a možného vyrovania sa s nimi.

Uvedenie tejto inscenácie otvorí zároveň 49. ročník festivalu Zámocké hry zvolenské, ktorého mottom budú tentokrát LeGENdy. Programovo nadviaže na predchádzajúcu líniu a ponúkne bohatý program divadiel nielen zo slovenského, ale aj českého prostredia. Netradične sa tento rok bude hlavný program kvôli rekonštrukcii zámockého nádvoria odohrávať priamo na javisku DJGT a komornejšie predstavenia zas v interiéroch Zámku Zvolen či na exteriérovom javisku. Návštevníkov čaká bohatá ponuka legendárnych súborov s legendárnymi titulmi o legendárnych témach a taktiež pestrý sprievodný program.

Okrem klasickej prezentácie divadelnej tvorby sa ďalej uskutoční aj niekoľko sprievodných podujatí, akými sú napríklad oslava Svetového dňa divadla, aktivity ku Dňu Zeme či zmysluplná iniciatíva Divadelná kvapka krvi.

Po niekoľkých ročníkoch poznačených protipandemickými opatreniami tentokrát divadlo počas Dňa otvorených dverí skutočne otvorí svoje brány a okrem príjemného umeleckého programu umožní divákom v rámci obľúbených prehliadok zákulisia nahliadnuť do bežne nedostupných priestorov svojej budovy a vyskúšať si na chvíľu prácu vybraných divadelných profesií.

Či už v divadle hľadáte priestor na oddych, či na zamyslenie, či obľubujete viac komédie, či tragédie, či hľadáte zábavu pre dospelých, či pre deti, z bohatej ponuky si vyberie skutočne každý.

DJGT vám želá úspešný rok 2023 nabitý len pozitívnymi (divadelnými) zážitkami!

TS: Barbora Cannerová – lektorka dramaturgie. Foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading