• Po. jún 17th, 2024

Výchovné koncerty Zorničky videlo takmer 500 žiakov základných škôl zo Zvolena

Autor IMG_1979

dec 20, 2023
Foto: ilustračné. Foto: IMG_1979

TS: V dňoch 6. a 7. decembra tohto roku realizoval Detský folklórny súbor Zornička nezvyčajný počin, výchovné koncerty pre žiakov základných škôl. Nezvyčajný nie len v tom, že folklórny súbor a ešte k tomu detský, robí výchovný koncert pre rovesníkov, ale nezvyčajný hlavne témou. Za predlohu svojho predstavenia si Zornička zvolila Malého princa. Zhodou okolností práve v tomto roku uplynulo presne 80 rokov od prvého vydania tohto rozsahom útleho dielka. V predstavení Zorničky nešlo o prerozprávanie celého príbehu, inšpiráciou boli myšlienky a filozofia diela Antoine de Saint-Exupéryho. Zorničkári čerpali zo svojej bohatej choreografickej tvorby, zapojili ľudovú hudbu a speváčky a našli aj hlavného hrdinu – Malého princa, ktorý divákov previedol celým predstavením. Výsledkom bolo dielo „Malý princ na Zemi“.

Počas dvoch dní odohralo 80 detí 4 predstavenia v celkovej dĺžke 300 minút pre 500 detí dvoch zvolenských základných škôl. Okrem hlbokých posolstiev Malého princa a motivácie k jeho prečítaniu Zornička ukázala deťom, že folklór nemusí mať len podobu, aká sa k nám dostáva z televízie alebo sociálnych sietí, často bezduchú a povrchnú, ale že môže byť aj nositeľom myšlienok a hodnôt a že dokáže osloviť aj v súčasnosti.

V projekte výchovných koncertov plánuje DFS Zornička pokračovať aj v roku 2024 ďalšími predstaveniami pre zvolenské školy, pričom pracuje na možnosti vycestovať s predstavením aj do iných miest. Realizáciu projektu v roku 2023 finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Viac informácií poskytne:

  • Soňa Sýkorová Moumani
  • e-mail: sona.moumani@gmail.com
  • mobil: +421 905 866 488

TS: Soňa Sýkorová Moumani. Foto: IMG_1979

Pridaj komentár

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading