• Pi. apr 19th, 2024
noc-s-andersenom-zvolen
Foto: IMG_1979.

„Pozrite, aké krásne šaty! Krajšej látky ste jakživ nevideli!… Ale veď je nahý! Cisár je nahý!“ A smiech národa otvoril vladárovi oči.

Zatvára knihu dáma v zamate bordových ruží. Podáva rúčku cisárovi v nových šatách. Malí diváci tlieskajú. Ešte fotku, prosím! Blýskajú fotoaparáty. Drobcov zvečnili s rytiermi šermiarskej skupiny Vir Fortis. „Až som sa bál, že mi odseknú hlavu, keď šermovali,“ hovorí hrdo za ostatné deti Maxim. Andersenov príbeh je symbolom každoročného podujatia Noc s Andersenom.

Krajská knižnica Ľ. Štúra vo Zvolene otvorila bránu do rozprávkovej noci z piatka 30. na sobotu 31. marca veselej chase tridsiatich zvolenských žiačikov. Knižnica sa chichotala. Školáci zo Základnej školy sv. Dominika Savia, Základnej školy na ul. M. Rázusa a škôlkari z Materskej školy na Hrnčiarskej ulici boli medzi regálmi ako doma. Podotknime, že knižnica stále stojí!

Celá paráda sa spustila o siedmej večer na oddelení detskej literatúry. Všetkých vítali hradné dámy knižnice, ktoré však vôbec nevyzerali tradične. V ich tvárach by ste spoznali líšku či ušatého psíka. Chladnejšie počasie všetkých prítomných presvedčilo nevychádzať na ulicu. Plánovanú výpravu po Zvolene preto deti vymenili za nočnú obhliadku tajomných miestností, kde spinkajú knižky. Hoci túto noc toho ani knihy veľa nenaspali.

Noční trpaslíci sa rozhodli, že si sa popasujú o knihy v súťaži. Prechádzajúc jednotlivými stanovišťami zoznámili sa i s Princeznou na hrášku. Skupinky knižných pátračov pracovali nadmieru šikovne a so všetkými knihomoľskými úlohami si hravo poradili.

V príbytku slávnych diel literatúry sa pred polnocou konal bál. Pohybom orientu učili tanečnice skupiny Femina Fortis. Škôlkarkám aj školáčkam to šlo jedna radosť. Len keď sa tu k nim zrazu priplichtí strapatá pehavá okaňa. Snahu o ladný krok na nej vidieť bolo, ale aj tak bola viac na smiech ako na okrasu. Oveľa lepšie jej išlo táranie. Deťom vyrozprávala neuveriteľný  príbeh. Jej divadlo vtiahlo drobcov do deja tak bláznivo, až sa študovňa takmer prepadla o poschodie nižšie. Malých čitateľov prišli pozrieť aj ich starší kamaráti zo Základnej umeleckej školy Nádvorná 10 vo Zvolene. Predstavili sa divadielkom „Múza“.

Femina Fortis

K správnemu táboreniu v knižnici patrí aj dobrá večera. So sýtym bruškom sa aj rozprávka na dobrú noc ľahšie počúva. Lepšie však vystihneme situáciu, ak priznáme, že Cínový vojačik bol skôr rozprávkou na dobré ráno. Veď ako inak sa tomu hovorí o druhej po polnoci ? Sobotné ráno v improvizovaných postieľkach v študovni voňalo citrónovým čajom a povedačkami. Kto by nechcel také prebúdzanie?

Noc s Andersenom je príležitosťou  ukázať deťom čaro knižnice a motivovať ich k čítaniu. Jedno z najvýnimočnejších podujatí v oblasti práce s detským čitateľom vôbec sa koná pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy a výročia narodenia H. CH. Andersena. Od kolísky svetoznámeho rozprávkara uplynulo 2. apríla 207 rokov. Počúvajúc jeho príbehy každý z nás zatúži po živote v rozprávkovej krajine zázrakov.

Vir Fortis – Cisárové nové šaty

Fotografie

Článok: Monika Necpálová. Foto a video: IMG_1979.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading