• Ne. máj 19th, 2024
noc-muzei-galerii-2012-zvolen-1
Kráľ a Kráľovná. Foto: Ján Števonka.

Viac ako 120 kultúrnych ustanovizní v takmer 50 mestách Slovenska otvorilo svoje dvere návštevníkom do neskorých nočných hodín počas akcie ,,Noc múzeí a galérií.“

Noc múzeí a galérií je celoeurópske podujatie realizované pod patronátom Rady Európy, s cieľom v čo najväčšej miere prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany a ochrany pri kultúrnej výmene. Jeho poslaním je šírenie informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín i regiónov Európy, pri neformálnom vzdelávaní a kultivovanom oddychu.

Mesto Zvolen nie je výnimkou a už piaty rok sa zapája do tohto projektu a to rovno na dvoch miestach – v Lesníckom a drevárskom múzeu a na zvolenskom zámku. Nakoľko redakcia sa minulý rok zúčastnila tejto akcie v Lesníckom a drevárskom múzeu, tento ročník strávila celý deň na zvolenskom zámku. V dvoch článkoch aspoň v skratke napíšeme to, čo bolo možné zažiť na jednom mieste počas jedného dňa.

V čase otváracej doby od 10:00 do 17:30 hod. mali návštevníci možnosť navštíviť expozície SNG Zvolen – zámok, alebo sa zúčastniť na niektorom zo špecializovaných podujatí. Vstup do expozícií a na špecializované podujatia bol počas celého dňa voľný a úplne bezplatný. Jedinou výnimkou bol výstup na Korunu zámku za poplatok.

Na začiatku však treba poďakovať Silvii Čatayovej a Emílii Stecíkovej, ktoré nielenže pripravili program, ale sa doňho aj sama zapájali a viedli niektoré časti programu. Poďakovanie patrí aj všetkým zamestnancom a spolupracovníkom, ktorí svojou aktívnou účasťou umocnili zážitok z tohto dňa všetkým tým, ktorí sa  nenechali zlákať Majstrovstvami sveta v hokeji, Banskobystrickou Griliadou, ale aj tým, ktorí nedali prednosť práci v záhradke.

V prvej časti si priblížime program tohto podujatia a v časti druhej si ho rozoberieme podrobnejšie nielen textom, ale aj priloženými videami.

Od 10:00 hod. sa otvorili brány a v kaplnke sa rozbehol tvorivý ateliér pre deti. O pol hodinu neskôr a o poschodie vyššie už Sedmičkári pripravili pre dospelých tvorivý ateliér pod názvom Od gotiky po modernu, v ktorom sa s lepidlom a papierom diali veci nevídané.

O 15:00 hod. sa už k slovu dostala Mgr. Zuzana Ludiková, kurátorka zbierky starého európskeho umenia SNG a Mgr. Peter Heneš, správca zvolenského zámku a veru až tu prišiel človek na to, o čom je kultúra.

Premiéru rozprávky Kráľ Matej Zvolenský si naplno v zámockom klube vychutnali najmenší a bola to veľkolepá premiéra v podaní THALIA TEATRO.

V podvečer sa dostala k slovu hudba. Koncert skupiny ARCCUS zožal veľký úspech, o čom svedčí vyžiadaná skladba navyše a potlesk.

Samotný záver tohto kultúrneho podujatia vygradoval v troch predstaveniach netradičnou prehliadkou zámku v divadelnom duchu v podaní Vir Fortis. Vypomohli aj českí bratia, ba aj hriešne sexy devy s Femina Fortis zatancovali a nejednému divákovi sa aj zmysly pomotali.

V druhom článku sa máte teda na čo tešiť. Ak máte záujem, môžete posielať na “zv-podujatia@live.com” (bez úvodzoviek) vaše postrehy, poprípade pripomienky, ktoré potom odovzdáme organizátorom. Váš záujem ich iste poteší, pomôže pri plánovaní nasledujúceho ročníka.

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading