• Po. jún 17th, 2024

Zvolenské ženy sa prebojovali do semifinále po výhrach nad EILAT Prešov

bk-zvolen-eilat-pu-presov-2013-basketbal-zeny-1
Foto: Ján Števonka.

Priaznivci zvolenského dievčenského basketbalu si dozaista prišli na svoje počas soboty a nedele 6. a 7.4.2013, kedy sa konali dva zápasy v kategórii 1. ligy žien,  tentokrát so štvrťfinálovou nedeľnou sladkou príchuťou.

Zvolenské prvoligistky z BK ZŠ Zvolen privítali na svojej palubovke ženy z klubu BK EILAT PU Prešov a odohrali s nimi dva nervy drásajúce štvrťfinálové zápasy.

Pred dvoma týždňami 23. a 24.3.2013 odohrali naše ženy dva zápasy v Prešove. Odniesli si z nich jednu výhru a jednu prehru a stav série bol pred odvetou u nás doma 1:1. Bolo teda potrebné vyhrať stoj čo stoj hneď prvý sobotňajší  zápas,  aby pred nedeľňajším zápasom panovala uvoľnenejšia nálada a nehralo sa v kŕči.

Zvolenské ženy dali do oboch zápasov viac ako športového ducha a neskutočným spôsobom v prvom zápase v poslednej štvrtine psychicky zlomili súperky. V nedeľu s ešte väčšou vervou a srdcom v zápase udržali výsledok vo svoj prospech a  stav série bol 3:1 a idú ďalej v súťaži.

Prvý zápas – sobota 6.4.2013

Naše ženy hrali od úvodu dobrú hru, ale bolo cítiť, že Prešovčanky majú navrch a nebude to vôbec ľahký zápas 13:19. V druhom dejstve opäť súperky tlačili na pedál a ich hra bola neskutočná. Zvolenský tréner Jozef Gajdoš nasadil do týchto chvíľ Annu Abelovskú a ako sa neskôr ukázalo v oboch zápasoch je to eso v jeho rukáve.

Anna Abelovská – dievča, ktoré v roku 2011 v družstve kadetiek a v domácom zápase proti  BK AŠK Slávia Trnava so svojimi spoluhráčkami prepísali históriu klubu a zapísali sa tým do análov, nakoľko zo 16 trojkových košov premenili 11 a tým psychicky zlomili súperky a vyhrali zápas.

V druhom dejstve počas Abelovskej vyčíňania sme prebrali kontrolu nad zápasom a neskutočným spôsobom sme obrali súperky o lopty, ktoré sa snažili streliť do nášho koša 45:30.

Po prestávke sa Prešovčanky nevedeli spamätať z toho,  čo sa deje a nevedeli sa dostať do svojho herného tempa 66:44.

V poslednej štvrtine bolo  vidieť, že to súperky už vzdali v polovici tohto dejstva a za stavu 78:53 si zobral ich tréner oddychový čas. Nič sa im však nepodarilo vymyslieť a tak prehrali tento zápas v pomere 98:64 (45:30) a stav série je 2:1.

Druhý zápas – nedeľa 7.4.2013

Pred začiatkom zápasu povedal tréner Prešovčaniek svojim zverenkyniam, že musia vyhrať a veru  to bol zaujímavý úvod zápasu. V polovici prvého dejstva si za stavu 12:13 zobral tréner súperiek oddychový čas. Tréner Gajdoš nasadil opäť svoje eso a hra nabrala na obrátkach, Zvolenčanky sa ujali vedenia, ale na konci štvrtiny im súperky nadelili pár košov a  stav bol 22:25.

Priebeh druhej štvrtiny si zobrali na starosť naše staré harcovníčky a neskutočnými trojkovými košmi sa im darilo eliminovať tlak súperiek. Za stavu 32:37 si zobral oddychový čas náš tréner Gajdoš. Do konca štvrtiny sa darilo uhrať na skóre 39:41.

Po prestávke Prešovčanky udreli opäť, ale toto im vydržalo len polovicu štvrtiny, po ktorej nasledoval šialený protiútok Zvolenčaniek, ktoré nielenže vyrovnali skóre, ale aj naložili súperkám pár bodov navyše 60:55.

Poslednú a azda najdramatickejšiu štvrtinu zápasu sa hral basketbal, ktorému páru niet až do záverečných dvoch minút,  v ktorých sa lámal chlieb. Zvolenčanky vyhrávali 75:71 a súperky hodili trojbodový kôš a brali oddychový čas. Hra sa rozbehla a padol z rúk našej hráčky dvojkový kôš 77:74 a opäť sa bral oddychový čas. Hra sa presunula na našu stranu a opäť oddychový čas a stav nezmenený 77:74 a do konca 12 sekúnd. Rozhodca dával loptu, ale naše hráčky sa jej zmocnili a bolo jasné, že je koniec nádejam Prešovčaniek a zápas vyhrávame 77:74 (39:41).

Takto prebiehali zápasy z pohľadu textu, ale aká atmosféra bola v hľadisku to sa opísať jednoducho nedá.

V semifinále sa naše ženy stretnú v utorok 16.4.2013 v prvom zápase o 16:15 a v druhom po prvom o 18:30 hod s TYDAM UPJŠ Košice a BK Slovan Bratislava : MBK Stará Turá.

Fotografie 

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading