• Ne. máj 19th, 2024

Michal Hvorecký besedoval na Zvolenskom zámku

michal-hvorecky-2
Michal Hvorecký. Foto: Ján Števonka.

Štvrtok patril vo Zvolene hneď viacerým akciám, či už sledovaniu hokeja na veľkoplošnej obrazovke na námestí SNP,  talk show Haliny Pawlowskej a jej Banánovej veľrybe na Sliači alebo knihám a besede s prozaikom Michalom Hvoreckým na Zvolenskom zámku.

A práve tento spisovateľ si povedal, že po troch rokoch opäť vyrazí na cestu s knihami po celom Slovensku. Pôjde aj na viaceré miesta, kde nikdy nevystupoval. Prejde krajinu krížom krážom od Michaloviec cez Liptov až po Malacky a zavíta aj do Zvolena na Zvolenský zámok.

Jeho turné malo už viac ako 20 zastávok a prišiel aj medzi študentov na školy a rád sa s nimi porozprával. Pred  stretnutím na zámku bol dopoludnia na Gymnáziu Ľudovíta Štúra a so študentmi strávil príjemný čas čítaním a debatou.  

Michal Hvorecký (1976) vyštudoval estetiku na UKF v Nitre. V roku 2004 absolvoval semester na spisovateľskej Univerzite v Iowa City v USA. Dlhší čas strávil v Belgicku, Rakúsku, Nemecku a Maďarsku. Má syna a žije v Bratislave.

Na svojej stránke má napísané, citujem: Robím to pre radosť a inšpiráciu. Chcem vidieť, kde sa vyvíja a kde stagnuje táto krajina, pýtať sa, prečo sa opravujú futbalové štadióny, a nie knižnice. Budem čítať Naum a iné texty, rozprávať, ale aj veľa počúvať a učiť.

Svoj zámer do bodky plní, očarí každého, kto sa sním stretne, každému podá ruku, predstaví sa a prehodí pár viet. Je neskutočne ústretový a vynikajúco sa s ním rozpráva, veď posúďte sami podľa videa, ktoré prináša prvých pár minút z jeho prednášky na zámku.

Video

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading