• Po. jún 17th, 2024

Pirchalove obdivuhodné umenie v Galérii na Tehelnej

Autor IMG_1979

nov 11, 2013 , , ,
viliam-pirchala-a-jana-kollarikova-1
Viliam Pirchala. Foto: Ján Števonka.

V piatkový podvečer 8.11.2013 sa konala v Galérii na Tehelnej vernisáž výstavy výtvarných diel Viliama Pirchalu pod názvom ”Fragmenty“ .

Výstava bola zorganizovaná Rotary klubom Zvolen spoločne s Galériou na Tehelnej. Po úvodnom slove Jozefa Klementa, ktorý všetkých prítomných privítal následne odovzdal slovo kurátorke výstavy pani Jane Kollárikovej.

Akademický maliar Viliam Pirchala (1951) žije a tvorí v Hornej Vsi. Prvý kontakt s Kremnicou nadviazal v rokoch 1968 – 72 ako študent SUPŠ, ktorú absolvoval v odbore umelecký kováč. Pod tvorivým vedením odborných pedagógov K. Baróna, M. Ormandíka, C. Koreňa, ako aj dejinárov umenia J. Pisára, Ľ. Hološku a V. Dúbravského bol dobre pripravený pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

V ateliéri krajinárskej a figirálnej maľby u prof. J. Želibského na VŠVU Bratislava 1972-78 sa ďalej tvorivo a umelecky rozvíjal. Po skončení vysokej školy sa rodák spod Tatier usadil s rodinou v Galante a pôsobil v slobodnom povolaní. Osud však chcel, aby ho cesta už ako zrelého maliara, zaviedla späť do Kremnice. Od roku 1992 začal učiť na ŠÚV (SUPŠ) v oddelení hračiek. Stretol tu bývalých vyučujúcich, ktorí sa mu spolu s novými stali kolegami a priateľmi. Roky strávené v umeleckej škole (do r. 2002 a 2007-10 Kremnica a medzitým ZSUŠ Kežmarok)  viedol k tvorivosti desiatky študentov a rád prijal poslanie podeliť sa s nimi o vedomosti a skúsenosti.

Remeselná zručnosť a práca s viacerými materiálmi, technické a technologické poznatky mnohých výtvarných techník umožňujú   Viliamovi Pirchalovi rozmanité tvorivé vyjadrenie. Divadelné vnímanie priestoru, plochy a objektov prenáša do tém svojho výtvarného záujmu. Príbehom maliarovej imaginácie dominuje človek, ľudia v atmosfére každodennosti, domácich folklórnych tradícií a rozprávok. Obrazy podávajú záznam, odkaz, či zrkadlový odraz z tohto vonkajšieho i vnútorného sveta, ktorý je hravo umiestnený do reálnej alebo v súčastnosti transformovanej krajiny. Prostredníctvom zainteresovania túžob, citov a pocitov sa divákovi prihovára postava, hlava, muž, žena, dieťa, ich vzájomná sunáležitosť často dopovedaná prostredníctvom symbolov z architektúry, hudby, výtvarného umenia, alebo animálnej ríše. Z autorovej načrtnutej, rozpracovanej, ale aj dokončenej tvorby vyžaruje radosť, hravosť, láska a ponúka nám otvorený vzťah k životu a kráse.

Viliam Pirchala predstavil svoje diela na mnohých kolektívnych a vyše dvadsiatke autorských výstav doma i v zahraničí. Výber z maliarskej tvorby umelca bol prezentovaný aj v galerijných priestoroch kremnického múzea v roku 1997 (pripravila J. Kolláriková, derniéru M. Maták). Tentoraz v komornom priestore Výstavného kabinetu bude predstavená časť drobných diel – náčrty, grafiky, maľby, maľby, objekty, asambláže prevažne z následného trinásťročného tvorivého obdobia.

Text: Jana Kolláriková

Video – všetko to čo bolo možné vidieť a počuť na samotnej vernisáži

Fotografie

Záverom asi len toľko treba povedať, že rozhodne sa oplatí  ísť sa pozrieť na túto výstavu, nakoľko autorove diela sú naozaj neskutočné a slovami sa to rozhodne opísať nedá. Pokiaľ Vás niektorý z obrazov zaujme,  je možné si ho aj zakúpiť, nakoľko je táto výstava predajná a potrvá mesiac do 5.12.2013.

Článok foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading