• Ne. máj 19th, 2024

Štúrov park sa premenil na Country záhradu

willie-brian-jones
Willie Brian Jones. Foto: ZV-podujatia.

Plno fantastickej hudby, zábavy, westernových scénok ba i dažďa si užili tí, ktorí si nenechali ujsť  v poradí už 7. ročník  tradičného júlového podujatia Country záhrada, ktorú moderoval Marián Kološta.

Podujatie zorganizovalo mesto Zvolen a táto paráda sa konala v Parku Ľudovíta Štúra.  Keďže sa jedná o podujatie hudobného druhu v duchu country, tak počas tohto večera vystúpili postupne na pódiu skupina Grajciar, Candy Floss, Pacipacifik a hosť Willie Jones Band a samozrejme sa predstavili aj Túlaví Vlci so zábavnými scénkami v štýle westernu.

Poďme sa teda pozrieť na priebeh samotného podujatia

Úvod odštartovala kapela Grajciar a po pár minútach ich hrania aj dážď ustal a tak sa zaraz prinavrátil život v podobe ľudí do parku. Kapela hrala poväčšine prevzaté skladby,  či už od Mládka, Nedveda,  atd a okrem country tu znel aj džez aj blues. Tak či onak kapela hrala v pohode a fanúšikovia ju aj obdarovali potleskom, veď zaspomínať si na staré známe skladby rozhodne veľa ľudí privítalo.

Grajciar

Candy Floss je bluegrassová kapela, ktorá hrá v zložení Patricia Pivoluskova (spev), Simona Schmidtová (banjo), Dušan Hronec (gitara),Michal Kováč (husle), Anton Národa (kontrabas) a Michal Barok (mandolína).

Kapela Candy Floss bola založená v roku 2004 a v ich začiatkoch to bolo viac o inštrumentálnosti a až postupne po personálnych zmenách sa ich repertoár sformoval. Najnovším členom kapely je Patrícia Pivolusková, ktorá spolu so Simonou Schmidtovou tvoria nežnú časť kapely. Spevácky prejav Patrície je neskutočný, doplnený o podmanivé banjo Simony, ostatní členovia kapely za ňou v ničom nezaostávajú.

V roku 2011 vydala kapela prvé CD s 13 piesňami (vrátane 12 originálov napísaných členmi kapely) a v roku 2012 sa im podarilo získať tretie miesto na európskej bluegrass súťaži v La Roche Bluegrass, na festivale vo Francúzsku. Ich repertoár sa skladá prevažne z pôvodných piesní a inštrumentálok v súčasnom bluegrass štýle, inšpirujú sa bluegrass umelcami  ako Alison KraussBlue Highway a mnoho ďalších.

V novembri 2013 si zahrali ako predkapela slovensko-českej bluegrassovej  skupiny Fragment v rámci ich turné pri príležitosti 30-teho výročia kapely.

Počas ich vystúpenia bola v rámci srandy hodená podprsenka na pódium – vid foto v galérii.

Candy Floss

Pacipacifik – známu zvolenskú country kapelu Pacipacifik netreba asi Zvolenčanom obzvlášť predstavovať. Tvorí ju partia 4 skvelých muzikantov – Rastislav Belička (gitara, spev), Michal Weis (banjo, spev), Vladimír Nociar (basová gitara) a Daniel Axmann (mandolína, fúkacie harmoniky, spev). Kapela má na svojom konte dve CD –  Prvou parou vpred a Country jeseň a práve aj ich vystúpenie bolo zložené zo skladieb z  týchto albumov. Skladby ako Plnoletá, Hubárska, Slivkový koláč, Speedy Gonzales sú už známe, čerstvá  je skladba s názvom Stand By Me. Na samotný záver tradične zaznela Kaťuša.

Pacipacifik –  Stand By Me

Na záver ako inak bolo to najlepšie a to v podaní hosťa spoza oceánu Willie Jones Band. Táto slovensko-americká kapela hrala v zložení Willie Brian Jones (spev, gitara), Erik Bínovský (basová, gitara), Jozef Strogančík (akustická gitara), Lukáš Slabý (bicie), Roman Áč (banjo) a ako hostia Michal Kováč (husle) a Daniel Axmann (harmonika).

Willie Jones Band žije striedavo v Amerike a Nemecku, účinkuje už viac ako 30 rokov a pritom sa etabloval tak ako na americkej scéne, tak aj na európskej a  kanadskej. Jeho silný a citlivý prejav sa stal ochrannou známkou napríklad na jeho cédečkách ako aj koncertoch v minulosti.

Willie Brian Jones predviedol neskutočný talent  a jeho hlasový fond bol jednoducho excelentne mohutný. Jeho prejav by sa dal prirovnať k legendárnemu Johnny Cashovi. Okrem skladieb s kapelou si zahral aj s hosťami Michalom Kováčom (husle) a Danielom Axmannom (harmonika).

Willie Jones Band

V rámci sprievodného programu zábavu v štýle westernu robili Túlaví Vlci z Banskej Bystrice,  či už sa jednalo o zábavnú scénku alebo žonglovanie so sekerkami a dokonca bola aj súťaž v rýchlostnom ťahaní koltu.

Aj napriek  upršanému začiatku, ktoré v úvode šramotilo sa rozhodne táto Country záhrada organizátorom vydarila. Prišlo a aj do samého záveru vydržalo  veľa ľudí, ktorí sa dobre bavili a užívali si country hudbu.

Všetky ostatné videá budú umiestnené na tomto mieste a ak chcete pridajte sa 🙂

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading