Gymnázium Ľudovíta Štúra nespí ani cez prázdniny

zahrada-gls-zvolen-3

Foto: © Nicole Regecová

Študenti stredných škôl si v tomto období v pokoji užívajú dni ničnerobenia, prípadne brigádujú. No existuje aj tretia skupina, a to niekoľko žiakov Gymnázia Ľudovíta Štúra, ktorí pravidelne chodia do školy aj počas letných prázdnin. Avšak tento krát nepoužívajú ani tak intelektuálne zdatnosti, ako tie fyzické. Po otvorení unikátneho projektu „Študentskej televízie“, totiž zvolenské GĽŠ pokračuje v tvorivosti ďalej a už je v polovici realizácie ďalšieho nápadu. Jedná sa o úpravu školského átria, ktorého prvá časť bude prestavaná do začiatku školského roka 2014/2015. Táto časť rekonštrukcie, stavba altánku a skalky,  potrvá celý júl aj august a následne sa druhej časti projektu chopí škola. Idea celkového projektu vznikla v dielni školy, avšak myšlienka prvej časti stavby altánku vznikla v hlave študenta Mateja Mikliana a zvyšku študentskej rady: „ Už dlhšie som mal nápad vdýchnuť do átria život. Priestory neboli vhodné na konanie väčších podujatí, a keď prišla výzva na projekt cez KomPrax, tak mi cinklo v hlave, prečo by sme to nespravili. Inšpiroval som sa inými školami, ktoré majú altánok. Chcel som niečo nové a svieže... „

V átriu sa má nachádzať obrovské sedenie so stolmi, kde sa študenti budú môcť pohybovať počas celého dňa, pričom k dispozícii bude samozrejme aj WiFi. Vzhľadom na to, že hneď vedľa je jedáleň, sa môžu objekty prepojiť a žiaci tak dostanú možnosť v prípade pekného počasia sa naobedovať na čerstvom vzduchu. Priestor je stavaný aj ako pódium, kde sa budú dať organizovať koncerty, rozlúčka s maturantmi, divadlo či iné podujatia. Dokonca, niektorí vyučujúci majú už teraz záujem tam vyučovať predmety ako umenie a kultúra.

Areál bude zastávať aj estetickú činnosť a už teraz sa tam sadia kvety či dolaďujú skrášľujúce prvky. „Projekt revitalizácie centrálnej zóny v átriu je hlavne odpoveďou na nedostatok zelene v škole a hlavne na nedostatok miest, kde by mohli študenti v horúčavách a v časoch, keď nemajú vyučovanie zmysluplne tráviť čas a oddychovať. Následným spájaním Gymnázia Mateja Bela s našim gymnáziom bude na škole 700 študentov a preto je nutné vytvoriť priestory, kde by študenti mohli oddychovať.“ dodáva Miklian.

Okrem už spomínaných študentov sa do úpravy akademickej pôdy zapája aj zástupca riaditeľa Ing. Jozef Výboh, ktorý sám načrtol celý projekt altánku a fyzicky pomáha na výstavbe, ďalej sa  výrazne podieľa školník Pavel Brišiak a informátorka Vladimíra Skučková. Veľká vďaka samozrejme patrí aj riaditeľke gymnázia – PhDr. Eve Chylovej, pretože bez jej podpory, by realizácia projektu nebola možná.

Fotografie

Článok a foto: © Nicole Regecová

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.