• Pi. apr 19th, 2024

Na zámku sa budú odovzdávať Ceny profesora Jindřicha Halabalu

Autor IMG_1979

okt 26, 2015 , ,
dizajn-a-nabytok-halabalu-zvolen-6
Foto ilustračné. Foto: ZV-podujatia.

Dňa 5.11.2015 o 17:00 (v prípade zmeny začiatku bude tu upresnené) bude slávnostnou vernisážou v Stĺpovej sieni Zvolenského zámku nielen slávnostne otvorená výstava, ale aj slávnostné vyhodnotenie spojené s vyhlásením ocenení 11. ročníka medzinárodnej študentskej súťaže v dizajne nábytku a interiéru Cena profesora Jindřicha Halabalu.

Organizátorom a jedným z odborných garantov je katedra dizajnu, nábytku a drevárskych výrobkov Drevárskej fakulty TU vo Zvolene.

Hlavnou myšlienkou podujatia je dlhodobo podporovať vzostup kvality študentských prác a vytvoriť priestor pre konfrontáciu tvorivých názorov na medzinárodnej úrovni.

O cene profesora Jindřicha Halabalu

Je medzinárodná súťaž semestrálnych a záverečných prác študentov v oblasti dizajnu a nábytku a interiéru. Po prvý raz bola vyhlásená v roku 2004 a vyhodnotená v roku 2005. Súťaž vznikla ako pocta celoživotnému dielu profesora Jindřicha Halabalu, ktorého meno je úzko späté s oblasťou nábytkárskej tvorby uplynulého storočia v niekdajšom Československu. Profesor Halabala významne prispel k vytváraniu nového životného štýlu a uplatnil sa nielen ako tvorca nábytku, ale aj vo svojej dobe aj ako progresívny organizátor výroby v jej komplexnom ponímaní. Svojou publicistickou a pedagogickou činnosťou významnou mierou prispel k rozvoju československého drevárskeho školstva. Do roku 2012 malo podujatie československý charakter, zúčastňovali sa ho školy zo Slovenskej a Českej republiky. 9. ročník priniesol ďalšiu internacionalizáciu podujatia a v rámci expozícii výstavy bolo možné vidieť príspevky študentov z Maďarska, Poľska, Belgicka Česka a samozrejme zo Slovenska. 11. ročník dáva možnosť v 5. nesúťažnej kategórii, mladým dizajnérom, umelcom a doktorandom prezentovať svoju tvorbu formou site-specific inštalácií.

Súťažné kategórie:

  1. Dizajn nábytku – klauzúrne práce/semestrálne
  2. Dizajn nábytku – záverečné práce 1. 2. stupňa
  3. Dizajn interiéru – klauzúrne práce/semestrálne
  4. Dizajn interiéru – záverečné práce 1. 2. stupňa
  5. Kategória – dizajnéri a umelci, doktorandi

Výber súťažných prác bude vystavený v priestoroch Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku v rámci stálych expozícií vid úvod článku.

halabala-2015-plagat

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading