• Po. jún 17th, 2024

Mesto Zvolen bude mať dobrovoľný hasičský zbor

7-rocnik-hasicov-budca-27
Možno sa budú konať aj nejaké hasičské súťaže. Foto: ZV-podujatia

O tomto zbore sa debatovalo na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva vo Zvolene dňa 26.10.2015 a samotný návrh predniesla JUDr. Andrea Čečetková z právneho oddelenia mesta Zvolen.

Zdôvodnenie stanoviska predkladateľa:

História hasičského zboru mesta Zvolen siaha do roku 1877 a v mestskej časti Môťová do roku 1897, kedy boli založené prvé hasičské zbory na území mesta Zvolen. V súčasnosti platné právne predpisy na úseku ochrany pred požiarmi stanovujú pre obce a mestá opätovne povinnosť zriadiť dobrovoľný hasičský zbor obce alebo zabezpečiť plnenie týchto úloh prostredníctvom zákonom stanovených subjektov.

Z návrhu sa dá dozvedieť, že tento zbor bude mať  1 veliteľa a 20 hasičov, ktorí  budú rozdelení  v 5 – tich družstvách.  Ako veliteľ dobrovoľného hasičského zboru mesta Zvolen s účinnosťou od 01.11.2015 bol doporučený a napokon aj zvolený Ing. Dušan Hancko.

Toto je  potrebné pre udržanie akcieschopnosti hasičskej jednotky typu dobrovoľného hasičského zboru obce a je nevyhnutné, aby na hasičskej stanici do určeného časového limitu výjazdu bolo na zásah pripravených 66% plánovaného početného stavu zmeny, najmenej však štyria zamestnanci,  resp. členovia, z toho jeden veliteľ zásahu.

Dobrovoľnícky hasičský  zbor mesta bude organizačne podriadený primátorke mesta. Jeho organizácia a činnosť bude zabezpečovaná prostredníctvom referátu krízového riadenia mesta. DHZ mesta bude využívať pre svoju činnosť budovu na Pribinovej ulici 70.

Predpokladané ročné náklady na činnosť zboru budú približne v úrovni 4000 – 5000€ ročne.

Napokon bol tento návrh jednoznačne prijatý,  z 20-tich  hlasujúcich poslancov MsZ hlasovalo za všetkých 20 poslancov.

Prinášame Vám aj celé video tohto predkladaného návrhu

Video – celá dĺžka

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading