• Ne. máj 26th, 2024

Zvolenské námestie sa zmenilo na Jazzové

hts-zvolen-jazzove-namestie
Pódium mladých. Foto: ZV-podujatia

V poradí už 8. ročník tradičného hudobného podujatia pod názvom Jazzové námestie sa konal vo Zvolene v piatok 21.6.2013 pri Evanjelickom kostole a bol od začiatku až po záver plný prekvapení.

Táto akcia vznikla organizačne pod hlavičkou mesta Zvolen a zároveň v rámci 770. výročia udelenia mestských výsad a BBSK.

Počas vyše štyroch hodín vystúpilo na pódiu niekoľko interpretov zvučných mien. V úvode sa predstavila samostatným blokom pod názvom Pódium mladých SZUŠ (Hudobno-tanečné štúdio vo Zvolene) Mgr. Pavla Kováča po nich Sweet Little Chicks,  s poriadnym prekvapením po nich Funny Fellows a na záver Miskolc Dixieland Band. Počas večera prebiehala sprievodná akcia študentov dizajnu Technickej univerzity vo Zvolene pod názvom M(i)esto činu.

Ako prví v poradí s hodinovým blokom pod názvom Pódium mladých vystúpili žiaci HTS Mgr. Pavla Kováča a v tomto bloku sa predstavili nadané deti. Kristína Harbutová a saxofonové kvarteto sa berie ako štandard, ale tentokrát to skúsili spolu s vokalistami v skladbe od Waldemara Matušku a Karla Štědrého Mám Malý stan. V skladbe Blues Marsch sa blysla a na saxofóne zahrala sl. Papúchová Po nej však prišlo prekvapenie a to v podobe troch nádejných slečien, ktoré zaspievali jazzový štandard Just Squeeze Me. Nemohol chýbať ani zmiešaný detský zbor, okorenený sólom na saxofón v skladbe Som aká som z muzikálu Neberte nám princeznú. Celkovo sa dal označiť tento ich blok za viac ako vydarený.

HTS – Som aká som

Ako druhá vystúpila dievčenská vokálna skupina Sweet Little Chicks, interpretujúca prevažne americké piesne 20-tych a 30-tych rokov minulého storočia (tzv. jazzové štandardy). Toto však platilo pred pár rokmi a odvtedy sa postupne dievčatá Lenka Baldovská (spev), Simona Baldovská (spev), Viera Hudecová (spev), Alžbeta Vaculčiaková (spev) zmenili na veľké slečny a k sebe ešte pridali piatu Júliu Kuricovú, ktorú už od roku 2011 je možné reflektovať v rámci HTS. Tu sa objavila na jednom pódiu spolu s Sweet Little Chicks a veru je to obrovský talent s veľkým potenciálom do budúcna. Ostatok kapely tvorí Pavel Kabina (bicie), Mgr. Pavol Kováč (klavír) a Pavol Pondelík (saxofón). Tradičné skladby ako Boogie Woogie Bugle Boy alebo Cheek to cheek ste už tu na stránke v rámci videa videli a tak nech sa páči skladba Nej, nej nej z filmu Černý Petr (1963) a na videu si taktiež všimnite aj spomínanú piatu členku formácie.

Sweet Little Chicks – Nej, nej, nej

Ďalšia kapela, ktorá vystúpila na pódiu bola  zaujímavá a hravá, s neskutočným zmyslom aj pre drsný humor Funny Fellows. Kapela tu vo Zvolene hrala v roku 2008 v Parku Ľudovíta Štúra v rámci staršieho ročníka Jazzového námestia. Ich prejav sa nedá opísať , toto je potrebné zažiť, ale jedno je isté, s touto partiou sa človek nenudí.

Funny Fellows

Posledná skupina, ktorá  vystúpila na pódiu bol Miskolc Dixieland Band – Swing music of the 20 TH century; skupina, ktorá už hrá viac ako 20 rokov a ich zloženie tvoria profesionálni ako i amatérski hudobníci.

Ich repertoár tvoria štandardné jazzové skladby, ako aj známe dixielandové šlágre a nesmieme zabudnúť aj na zaujímavé a  kuriózne skladby v ich úpravách. Cez jeden rok absolvujú okolo 120 vystúpení a dokonca ich bolo možné vidieť aj na veľkých európskych pódiách.

Miskolc Dixieland Band

Fotografie

Skončil ďalší ročník Jazzového námestia.  Aj napriek tomu, že to bol v poradí 8. ročník a vystúpili  tie isté kapely na pódiu len s menšími úpravami, opäť niečím prekvapil. Tento rok to boli Sweet Little Chicks s novou slečnou  Funny Fellows, ktorí nemajú problém zahrať aj na funuse a môžete si ich aj vopred objednať a dostanete zľavu.

Ak máte záujem o videá bez loga stránky dajte nám vedieť.

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading