• St. apr 24th, 2024

Pútavé rozprávanie Alexandry Kusej o víziách a projektoch SNG

Autor IMG_1979

okt 23, 2014 , , ,
alexandra-kusa-sng
Riaditeľka SNG Mgr. Alexandra Kusá, PhD. Foto: ZV-podujatia.

Vlastnia 70 000 umeleckých diel, ale pre verejnosť je dostupných na pozretie len 2% z nich. Na Zvolenskom zámku sa nachádza 6000 najlepších obrazov.

O kom alebo o čom je teda reč?

Na tieto otázky odpovedala a ešte omnoho viac prišla porozprávať v rámci tradičného cyklu Stretnutia s výtvarným umením osoba tá najpovolanejšia a to samotná generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie Mgr. Alexandra K u s á, PhD.

V septembri tohto roku uplynulo 45 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie na Zvolenskom zámku. A práve pri tejto príležitosti mali návštevníci možnosť sa v neformálnom rozhovore  dozvedieť z prvej ruky viac o smerovaní, víziách a projektoch SNG ako inštitúcie.

Na samotné podujatie prišlo množstvo študentov, ktorí doslova so zatajeným dychom prijímali  množstvo informácií, ktoré sa bežne návštevník na zámku nedozvie. Dozvedeli sa informácie, ktoré načrtli to, prečo sú veci tak, ako sú.

Medzi priority patrí nájsť spôsob, ako prilákať návštevníkov do zámockých galérií. Ono to nie je vôbec také jednoduché zvoliť program, ktorý by prilákal ľudí, je potrebné vyskúšať niekoľko rôznych vecí, ktoré už niekde mali patričný úspech a otestovať reakciu na samotných návštevníkoch.

Všetky podujatia, ktoré sa budú konať podliehajú schvaľovaciemu procesu SNG a to rozhoduje, ktoré podujatia sa budú konať na Zvolenskom zámku. Tie najúspešnejšie z nich ako napríklad Letné kino SNG majú o svoju budúcnosť postarané, iné už toľko šťastia nemajú a po určitom čase ich nahradí iný formát.

Veľká časť tohto večera patrila aj otázkam a odpovediam o plánoch do blízkej budúcnosti. Odpovede Alexandry Kusej smerovali ku tzv. Kapitánskemu domu, kde sa nachádza najmodernejšie digitalizačné centrum,  v ktorom sa nájdu najmodernejšie prístroje podobné tým z kriminálnych seriálov.

Ako ďalej upresnila, už onedlho sa môže široká verejnosť tešiť na pár zaujímavých podujatí, ktoré súvisia práve s týmto digitalizačným centrom.

Jedna z obáv ľudí, prečo nenavštíviť zámok tkvie v tom, že nerozumejú tomu, čo vlastne ponímajú dané umelecké diela. Niekto by si možno povedal, však sa spýtam dozorkyne, ale ako upozornila pani Kusá, tak práve tieto dozorkyne, ako sa voľakedy volali ženy, ktoré dozerali na návštevníkov museli trochu takpovediac prevychovať.

Po novom sa volajú asistentky expozície a musia dodržiavať tzv. 10-toro asistentiek expozície.

Dalo by sa písať veľa o tom, čo tu počas večera zaznelo, ale to je na dlho, rozhodne však aj tento ďalší diel Stretnutí s výtvarným umením ukázal, že aj v rozprávaní o umení sa dá veľa zaujímavého nájsť a načerpať.

Článok a foto: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading