• Št. apr 25th, 2024

Inscenácia Divadlo v kocke priviedla divákov až k slzám

Autor IMG_1979

okt 25, 2014 ,
divadlo-v-kocke-klanacka
Záverečná klaňačka hercov a realizačného tímu inscenácie. Foto: ZV-podujatia.

Divadlo JGT vo Zvolene odpremierovalo divákom inscenáciu o divadle pod názvom Divadlo v kocke s podtitulom Kam sme sa to dostali?

Ak ste ostali trochu zaskočení, tak vôbec nemusíte byť, skôr naopak. Opíšeme Vám jednu fantastickú a koncepčne úplne odlišnú inscenáciu, ktorú uviedlo 17.10.2014 slávnostnou premiérou Zvolenské divadlo divákom.

421 premiérou v 65 ročnej histórii divadla bola inscenácia, ktorá netradičným spôsobom ukazuje pohľad na dejiny divadla, ktoré v detektívnej zápletke ožívajú a snažia sa vhĺbiť do divadla a ukázať práve to, čo je v divadle zaujímavé, zábavné a humorné a vďaka čomu je divadelné umenie živé a aktuálne aj v tomto období.

Divadlo v kocke je autorskou inscenáciou divadla, autorkou je dramaturgička divadla Uršula Ferenčuková, ktorá ako sama povedala, ušila  na mieru Zvolenského divadla scenár a keď tvorila jednotlivé postavy,  tak si za nimi predstavovala samotných hercov, ktorých je možné vidieť v tejto inscenácii.

Dramaturgom je Ján Chalúpka, umelecký šéf divadla, scénu navrhol Peter Petrinec, Richard Sanitra navrhol jednotlivým hercom kostýmy a zároveň je aj režisérom. Ak by Vám tieto mená niečo evokovali,  je to asi preto, lebo práve tento tvorivý tím sa už druhý raz odprezentoval v tomto divadle. Prvá bola  úspešná inscenácia Svet (podľa) Urbana, ktorá bola odpremierovaná pred vyše rokom a bola veľmi dobre prijatá divákmi.

Samotných hercov, ktorých je vidieť počas predstavenia na javisku tvorí šestica účinkujúcich, ktorí sú svojim ponímaním všetci diametrálne odlišní, ale navzájom dokážu vytvoriť vskutku zaujímavý príbeh, v nepredvídateľných situáciách zabavia a doženú celé hľadisko až k smiechu v slzách.

Spomínanú šesticu tvorí Barbora Špániková (Nora), Svetlana Sarvašová (Irena), Ján Marcinek (Jano), Dominika Výrostek Misárová (Júlia), Daniel Výrostek (Henrich) a Vladimír Rohoň ako Demolačný muž.

Pätica hlavných postáv sa ocitne na neznámom mieste, ktoré trošku pripomína scénu z filmu Kocka. Ani tu  ľudí zdanlivo nič nespája, postupom času sa divák začne dozvedať zaujímavé veci, ktoré rozhodne prekvapia a na záver po veľkom tresku príde úplne to najväčšie prekvapenie, ale to si už príďte pozrieť do divadla.

Po samotnej premiére sa v divadelnej reštaurácii konala slávnostná recepcia s hercami a s realizačným tímom. A práve tu, v uvoľnenejšej atmosfére si ľudia vymenili pocity z toho, čoho boli v divadelnej sále svedkami. Poväčšine boli ohlasy v pozitívnom duchu a za veľké plus považovali humor, ktorého tam bolo neúrekom. Tak ako oni, tak aj my môžeme len doporučiť ísť sa pozrieť  na túto vskutku zaujímavú inscenáciu  s prekvapujúcou zápletkou a koncom.

divadlo-v-kocke-klanacka

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading