• St. apr 24th, 2024

Erika Jarkovská viac než romanticky pokrstila svoju knihu

erika-jarkovska-krst
Akt krstu bozkom. Foto: ZV-podujatia

Mŕtvi nemôžu milovať, toto slovné spojenie môže niekomu evokovať nejakú morbídnosť alebo niečo podobné, ale málokomu by napadlo, že by sa mohlo jednať o knihu romantického razenia s podtitulom skutočný príbeh, ktorý sa nikdy nestal.

Nuž a práve túto knihu prišla pokrstiť a predstaviť širokej verejnosti regionálna autorka Erika Jarkovská v priestoroch študovne a čitárne Krajskej knižnice vo štvrtok 9.4.2015.

Autorka aj napriek tomu, že je viac naklonená tvorbe z čias dávno minulých napísala vskutku niečo typicky ženské a ako sama povedala, všetko to odštartovala trilógia Bojovníci dúhy. Začala potom postupne oslovovať vydavateľov aj na Slovensku, aj v susedných Čechách, celkovo 49, avšak stretla sa s odmietnutím. Nie však preto, že by jej tvorba bola zlá, ale problémom bol druh žánru, ktorému sa venovala a odporučili jej súčasnosť.

Nakoľko však nechcela písať o tom, čo autorky bežne píšu na Slovensku a samozrejme sú lepšie autorky, nechala to ľadom. Raz si po nejakom čase povedala, že to skúsi a vznikol román Mŕtvi nemôžu milovať.

V programe sa predstavovala aj ďalšia tvorba autorky ako aj predstavenie vydavateľstva, ktoré zastrešuje autorku a jej tvorbu.

Dozaista už všetci čakáte na to, čo ešte nebolo povedané a to, ako a čím prebiehal samotný akt krstu, ale vedzte, že to bolo vskutku viac než romantické. Asistoval jej manžel a obaja spoločne pobozkali túto knihu a takto spečatili akt krstu.

Na záver a po prečítaní knihy môžeme povedať a odporučiť túto knihu, ktorá Vás vtiahne do deja a nepustí a stanete sa svedkami vskutku zaujímavého životného príbehu hlavnej postavy, ale viac už nebudeme prezrádzať.

O Erike Jarkovskej

Detstvo prežila v Turčeku uprostred Kremnických vrchov. Vyštudovala chémiu v Banskej Štiavnici, pracuje a žije s rodinou vo Zvolene.

Písať začala asi v osemnástich, kedy si povedala, že skúsi napísať nejaký román a začalo to za domom, kde vyrastala v Turčeku a boli to len také prvé pokusy.

Písanej tvorbe sa venuje od roku 2011 a nakoľko na škole mala rada dejepis a zemepis, tak aj preto viac inklinuje vo svojej tvorbe a spracováva témy, ktoré jej na súčasnom trhu chýbajú – príbehy z čias osídľovania severoamerického kontinentu, v ktorých neopomína ani druhú stránku kolonizácie – takmer až úplné vyhladenie Indiánov. Svoj obdiv k tomuto národu, ktorý zostal synonymom veľkej duchovnej pokory k prírode sa snaží odovzdať aj čitateľom.

Keď k osemnástim narodeninám dostala knihu Moje srdce pochovajte pri Wounded Knee, netušila, ako hlboko ju zasiahne jej obsah. Jej autor podal čitateľom neprikrášlený obraz Indiána z minulosti, ale najmä jeho odkaz tomu súčasnému: nevzdať sa práva byť Indiánom. Aj to Eriku Jarkovskú napokon po rokoch inšpirovalo k napísaniu Bojovníkov dúhy a ďalších diel s podobnou tématikou.

Fotografie

Článok a foto: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading