• Ne. máj 19th, 2024

Na námestí bola otvorená nápaditá Fun zóna

Autor IMG_1979

júl 12, 2015 ,
preliazka-fun-zona-2015-zvolen
Detská preliezačka. Foto: ZV-podujatia

Zvolen má svoju vlastnú Fun zónu s podtitulom Leto uprostred mesta a to za parádnych 37 000 €, ktoré odobrili poslanci mestského zastupiteľstva.

Avšak v úvode musím uznať, že keď si rozmením na drobné jednotlivé položky, ktoré sú v tomto priestore natlačené, dá sa povedať, že s danou  sumou bolo naložené viac než rozumne a aj napriek pár výhradám  to nie je až také zlé.

Ako to už býva,  keď sa niečo stavia, buduje a podobne,  tak na záver, keď je už všetko hotové sa strihajú pásky a hovoria sa slová k danej téme a nebolo tomu ani teraz inak.Piatok 10.7.2015 bol práve tým dňom, kedy sa síce s miernym omeškaním, ale predsa otváralo jedno miesto, vízia alebo ak chcete dieťa víceprimátora Stehlíka,  ako bolo povedané počas následnej debaty a sám osobne povedal, že je rád, že sa niečo takéto podarilo.

Okrem víceprimátora sa zúčastnili na otvorení aj primátorka mesta Lenka Balkovičová, Ing. Arch. Peter Kašša a Robert Olšiak a neskôr sa pridala a pár slov povedala aj Sanja Nikolov z OC OKO.

Poďme sa však pozrieť na samotnú zónu a  ostatné veci si môžete pozrieť na priložených videách.

Zábavná mestská zóna je otvorená od 10.7. do 13.9.2015, cez týždeň od 10:00 hod. do 22:0 hod., cez víkendy od 15:00 hod do 22:00 hod.

Čo všetko sa tu v tejto zóne dá robiť a čo je tu možné nájsť

  • detská preliezačka (to veľké čudo)
  • priestor na cvičenie (zelená zóna)
  • priestor na hranie basketbalu
  • šachy
  • človeče nehnevaj sa
  • nealkoholická kaviareň – 1 káva sa rovná 1 € alebo 0,50 živca
  • surfovať na internete – Free zóna

Medzi plánovanými vecami, ktoré pribudnú bude bazén pre deti alebo niečo podobné (aquazorbing), kde sa budú môcť vyšantiť deti, stojany  na bicykle, koše a podobne.

Ako to všetko vzniklo vysvetlil Jaroslav Stehlík

Myšlienka bola samozrejme po voľbách, že je  treba niečo zmeniť. Keď máme novú primátorku,  tak ľudia chceli zmenu a tá zmena mala byť viditeľná samozrejme celému mestu. Všeobecne sa vie, že to námestie je obrovské a žartom som povedal, že je až veľké na toto mesto, pretože 42 000 obyvateľov by asi nepotrebovalo takéto veľké námestie. Mali sme pocit, že  táto plocha je počas roka  veľmi dobre využívaná  v zime,  v lete skoro vôbec. Takže myšlienka bola využiť tento priestor a zatraktívniť námestie ako také.

Ing. Arch. Peter Kašša – ako architekt

Ako bolo povedané, otcom Fun zóny je víceprimátor, takže my sme sa mu snažili poskytovať servis v podobe vizualizácie  a zhmotňovania jeho nápadov a snažili sme sa o to, aby sa aj on  vyjadril,  či sme plnili jeho predstavy, ale každý nápad sme sa snažili vizualizovať. Bol tu teda podklad pre riešenie a opätovné posúdenie,  ako to bude pôsobiť na námestí a takto sme sa dopracovali až k tomuto výslednému stavu. Na začiatku som bol tak troška oponentom víceprimátora, ale ja si myslím, že ten výsledok a tá jeho tvrdohlavosť ako išiel do tohto nápadu a ako nás presviedčal stojí za to.

V druhej časti programu dostali možnosť položiť otázky vedeniu mesta všetci prítomní, ktorí nabrali odvahu. Tu sa musí uznať, že najviac dala zabrať svojou otázkou Zora Myslivcová zo združenia Borová hora.

Tak či onak,  Fun zóna je otvorená a po odstránení niekoľkých nedostatkov  je možné ju naplno využívať. Ešte na doplnenie, k športovému vyžitiu je vhodné si prečítať si informáciu na plagáte vid fotogaléria, v ktorej je uvedené, ako postupovať pri využívaní  basketbalového ihriska, šachu a podobne.

Citujem:

Zábavná mestská zóna je otvorená od 10.7. do 13.9.2015, cez týždeň od 10:00 hod. do 22:0 hod., cez víkendy od 15:00 hod do 22:00 hod.

Svoje podujatia vopred hláste v informačnom centre mesta Zvolen alebo na ic@zvolen.sk

Fotografie

Videá

1. časť

2. časť 

Článok, foto a video: Ján Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading