• Po. jún 17th, 2024

Zákutia ženskej duše Iránčanky Ghavipanjeh vás očaria

Autor IMG_1979

jan 9, 2016 , , ,
zakutia-zenskej-duse-3
Foto: ZV-podujatia.

Umenie inšpirované krajinou ďalekej Perzie a taktiež samotnými ženami, spojené do jednotlivých prvkov – aj o tom je novootvorená výstava.

Prvá vernisáž výstavy sa konala v piatok v Galérii na Tehelnej a svoje neskutočné umelecké diela tu vystavila pre verejnosť výtvarníčka z Perzie – Iránčanka Reyhaneh Ghavipanjeh a samotná výstava niesla názov Zákutia ženskej duše.

Túto v poradí už 73. výstavu otvoril úvodným slovom tradične opäť Jozef Klement, ktorý  potom prenechal priestor mladému nádejnému akordeonistovi Lukášovi Kamenskému, ktorý zahral jednu peknú francúzsku skladbu.

Následne už prenechal slovo samotnej autorke, ktorá si zároveň sama sebe robila aj kurátorku výstavy a nakoľko hovorila plynule len angličtinou,  jej slová do slovenčiny prekladal jej manžel Michal.

Reyhanine umenie je predovšetkým o ženách a o nej samej. Zobrazuje šťastie, čistotu, smútok, bolesť alebo i nerovnosti medzi ženami a mužmi. Sú to pocity alebo skúsenosti, ktorými ženy na Blízkom Východe často prechádzajú. Farby jej obrazov sú častokrát lesklé a svetlé. Vyjadrujú jej kultúru alebo prostredie – slnko, príbuzní, priateľstvo, more a les. Reyhaneh pochádza z krajiny so štyrmi ročnými obdobiami, rôznymi etnickými kultúrami, tradíciami a prírodou.

Jej umenie už bolo vystavené v Malajzii, Prahe a momentálne prvýkrát na Slovensku, ktoré považuje za svoju druhú vlasť. Všetko podstatné,  čo zaznelo počas otvorenia výstavy si už môžete pozrieť na priloženom videu.

Výstava potrvá do 5.2.2016 a môžete ju navštíviť v pracovných dňoch od 8:00 do 17:30 a v sobotu od 9:00 do 11:45.

 Video

Fotografie

Článok, foto a video: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading