• Ne. máj 19th, 2024

Heartland Youth Choir zožal aplauz od publika

Autor IMG_1979

jún 16, 2016 , ,
heartland-youth-choir-1
Schreiner University Choir (USA). Foto: IMG_1979

Zborovo zaspievať Slovenskú hymnu alebo aj dobre známu ľudovú pieseň Ej, hora, hora nemusí byť pre nejaký nielen profesionálny zbor až taký veľký problém.

Avšak, ak si na toto trúfne Americký Zbor a podá to v takom vysokom štandarde ako to podal, tak to teda klobúk dole a ten potlesk bol ešte veľmi málo za tú parádu.

V sobotu 11-teho júna 2016 sa konal v kostole sv. Alžbety druhý koncert zo série koncertov zahraničných speváckych zborov. Ten prvý sa konal v Kráľovskej sieni Zvolenského zámku a po boku nášho Zvolenského spevokolu vystúpil Schreiner University Choir (USA), ktorý taktiež zanechal veľké spomienky.

Na tento druhý prišiel Heartland Youth Choir z (USA) a vystúpil po prvých skladbách nášho najstaršieho speváckeho zboru na Slovensku, čo sa týka nepretržitého účinkovania. Predsedom nášho speváckeho zboru je Jaroslav Rašner a dirigentkou Martina Filkorová.

Pre objasnenie treba dodať, že tieto koncerty oboch speváckych telies sú výsledkom novej spolupráce ľudí, ktorí hudbu milujú a majú radi zborový spev.

Heartland Youth Choir je čo sa týka vekového priemeru mladší zbor, veď v ňom vystupujú účinkujúci od 13 do 21 rokov. Členovia zboru sa stretávajú raz týždenne a nacvičujú si skladby, ktoré budú prezentovať publiku.

Tu v kostole začal ich koncert doslova bombasticky a to zaspievaním Slovenskej hymny – samozrejme po slovensky a následne na to predviedli ešte ďalšiu parádu a to v podobe dobre známej ľudovej skladby Ej, hora, hora.

V ostatnom ich programe sa blysli skladbou od Mozarta, ale predviedli aj fajné skladby, ktoré boli venované vojakom, ktorí pochádzali nielen z Cansasu a slúžili v Prvej svetovej vojne. V skladbách zabŕdli aj do občianskej vojny, v ktorej sa pojednávalo o liste, ktorý poslal syn ocovi.

Na samotný záver ešte vytiahli jeden tromf a to v podobe jednej skladby v svahilčine – africkú skladbu Baba Yetu, ktorá je v podstate modlitbou k Bohu. Okrem iného je to aj úvodná skladba k hre Civilization IV.

Najbližšie už 9.7.2016 príde do Zvolena Kanadský Cantus vocum chamber chor a o 18:30 bude možné zájsť na ich spoločný koncert samozrejme bezplatne a uskutočni sa v kaplnke na Zvolenskom zámku.

Heartland Youth Choir (USA)

Heartland Youth Choir (USA)

Fotografie

Článok, video a foto: IMG_1979

Pridaj komentár

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading