• Pi. apr 19th, 2024

Kauza „chatka“ sa definitívne chýli ku koncu

Autor IMG_1979

okt 6, 2016 ,
chata-a-maco
Maco pózuje pred chatou na Pustom hrade. Foto: ZV-podujatia

Občianske združenie Priaznivci Pustého hradu ju predali za euro. Nadobúdateľom majetku je Lesný podnik mesta Zvolen, ktorý tak získal stavbu potrebnú pre svoje projekty za zlomok jej trhovej ceny, čím výrazne ušetril peniaze zo svojho rozpočtu. Na oplátku sa zmluvne zaviazal k jej premiestneniu.

V marci tohto roku vyjadrila predsedníčka občianskeho združenia Priaznivci Pustého hradu Ružena Babicová na pôde mestského zastupiteľstva prísľub, že združenie chatku odstráni do konca roka. Zrub sa v minulosti stal predmetom politických bojov a opakovaných hádok poslancov mestského zastupiteľstva. „Hon na čarodejnice, ktorý niektorí poslanci rozpútali okolo tejto stavby zatienil všetko to  krásne, čo naše združenie urobilo pre ľudí a pre rozvoj Pustého hradu. Už sme sa na to nemohli pozerať, rozhodli sme sa preto, že ju odstránime, aj keby sme to mali urobiť vlastnými rukami,“ uviedla predsedníčka Priaznivcov Pustého hradu Ružena Babicová.

To napokon nebude potrebné, priaznivci chatku iba pred pár dňami predali. Kupujúcim sa stal Lesný podnik mesta Zvolen, ktorý ju presunie a využije ako zázemie pre projekty lesného hospodárstva či na poľovnícke účely. Kúpna cena je síce len symbolické euro, práve lesníci však budú znášať náklady spojené s presunom chatky na iné miesto. „Práce odhadujeme približne na 5 tisíc eur, ďalšie zhruba tri tisícky budú stáť stavebné úpravy pri jej osadení na nové miesto. Za 8 tisíc eur sme tak získali majetok, ktorý má reálnu hodnotu minimálne o desaťtisíc eur vyššiu. A cena by bola ešte omnoho vyššia, ak by sme kupovali úplne nový objekt. V konečnom dôsledku tak ušetríme mnoho financií z nášho rozpočtu,“ hovorí o dôvodoch kúpy riaditeľ Lesného podniku mesta Zvolen Ivan Gallo.

Ako vlastne došlo k tomuto obchodu? „Na jednom stretnutí som sa len tak zo žartu riaditeľa opýtala, či lesníci náhodou nehľadajú nejakú horáreň, lebo jednu mám a ponúkam ju za euro. Bola som prekvapená, keď mi riaditeľ povedal, že v dohľadnej dobe potrebujú obstarať podobný objekt. Hneď pri prvej príležitosti sme dotiahli detaily, chatka je tak od októbra ich majetkom,“ povedala Ružena Babicová.

Uvedomuje si však riaditeľ Lesného podniku záväzok odstránenia chatky do konca roku, ktorý je s ňou spätý? „O verejnom prísľube viem, a urobím všetko pre to, aby bol naplnený. Môže sa však stať, že z dôvodu personálnych či technických možností to potrvá dlhšie, to sme uviedli aj v zmluve. Ak by to vyzeralo tak, že termín nestihneme, určite osobne predstúpim pred poslancov a budem ich informovať o dôvodoch. Ten prísľub bol totiž daný práve na pôde mestského zastupiteľstva,“ dodáva riaditeľ lesného podniku.

Autorka tlačovej správy: Ing. Ružena Babicová, Foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading