• Po. jún 17th, 2024

Zelená univerzita bližšie k Zvolenčanom

Autor IMG_1979

jan 21, 2017 ,
den-tuzvo-101
Počas podujatia bolo možné vidieť aj takúto obrovskú šišku. Foto: ZV-podujatia

TS: Zvolen, 20. januára 2017 – Technická univerzita vo Zvolene sa rozhodla ísť bližšie k širokej verejnosti v meste Zvolen a zorganizovala podujatie s názvom Deň TUZVO vo Zvolenskej Európe, ktorého sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí. Cieľom podujatia bolo priblížiť činnosti univerzity, jej súčastí, fakúlt a rozmanitosť študijných programov obyvateľom Zvolena a blízkeho okolia.

Pre návštevníkov boli pripravené zaujímavé exponáty, ukážky 3D tlače, chemické a fyzikálne pokusy, a mnoho iného. Moderátorom podujatia bol bývalý absolvent Technickej univerzity a známy televízny moderátor Gregor Mareš, ktorý vyzval dekanov fakúlt do duelu. Súčasťou podujatia bolo aj vystúpenie vysokoškolského folklórneho súboru Poľana, ktorý pôsobí na Technickej univerzite, ale vystúpenia lesníckych trubačov a ukážky rôznej krúžkovej činnosti študentov. Predstavili sa sokoliari či lukostrelci.

Zaujímavú expozíciu výroby huslí a hudobných nástrojov, od jednotlivých zložiek až po finálny produkt, makety drevených stavieb, CNC technológie predstavila Drevárska fakulta. Hasiči predstavili zaujímavé exponáty ako hasičskú výstroj, viazanie uzlov a dizajnéri projekty interiérovej tvorby. Fakulta ekológie a environmentalistiky pripravila pre návštevníkov aktivity o kolobehu vody v prírode, mohli si vyrobiť kvapky vody z magnetického papiera, zahrať si včelie puzzle či zložiť si peňaženku z tetrapakových obalov. Virtuálnu realitu a robotov, ktorí dokážu skladať Rubikovu kocku návštevníkom ukázala Fakulta environmentálnej a výrobnej techniky.

„Verím, že návštevníkov tohto podujatia zaujali prezentácie fakúlt našej univerzity a u niektorých mladých záujemcov možno budú aj podnetom pre ich budúce štúdium,“ povedal prezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Technickej univerzity vo Zvolene prof. Ing. Rudolf Kropil, CSc., ktorý podujatie otvoril v sprievode primátorky mesta Zvolen Ing. Lenky Balkovičovej.

Dňa TUZVO sa zúčastnila aj Univerzita tretieho veku. Jej študenti predviedli nové zručnosti, ktoré nadobudli počas štúdia v študijnom odbore Tvorivé dielne. Študenti – seniori ukázali pletenie z papiera, papierové kreácie, maľovanie na sklo, falošný patchwork či aplikáciu servítkovej techniky na drevo, plátno a sklo.

Fotografie

TS: TUZVO. Foto: J. Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading