• Po. jún 17th, 2024

FS Očovan oslávil svoje 80-tiny veľkolepým programom

Autor IMG_1979

mar 19, 2017
FS Očovan. Foto: ZV-podujatia.

80 -ka v živote folklórneho súboru predstavuje naozaj výraznú snahu o prepojenie životov viacerých ľudí, ktorí sa tento život rozhodli prepliesť s folklórom a za dobre odvedenú a hodnotnú prácu pokladajú aj účinkovanie vo folklórnom telese.

Nuž a toto krásne výročie sa patrilo osláviť a ako inak, ak nie niekoľkými predstaveniami v Očovej, jedno sa konalo aj v DK ŽSR vo Zvolene 17.3.2017.

V Očovej doma sa volal program, ktorý FSk a FS Očovan z Očovej v rámci osláv 80. výročia v Kultúrnej sále železničiarov odprezentoval vo folklórnom duchu a veru bolo to viac než fajné.

V takmer dvojhodinovom scénickom programe sme zažili životnú etudu dvoch mladých ľudí (ako to v živote býva) jej a jeho. Ich oči sa spojili a srdcia zblížili na svadbe jeho brata, len na seba mysleli obaja, ale …

Nadišiel čas a mládenec musel na povinnú vojenčinu narukovať a tak ako čas plynul, ona aj čakala, vedela, že raz príde, ale nedalo sa len myslieť na neho, bolo treba aj bez neho ten dlhý čas žiť. On nezabudol, domov ho ťahalo, nie však do rodného kraja, ale počúval hlas srdca svojej milej premilenej, ale ….

Po našej Aničke ešte jeden mládenec poškuľoval, ba i ten druhý v hore jej rodine ukázal, že je súci na robotu a že bude aj dobrým gazdom.

Nebudeme prezrádzať ako to dopadlo, to sa môžete dozvedieť na ďalšom z ich vystúpení.

Za posledných XY rokov tu vo Zvolene a na rôznych pódiách bolo možné vidieť vystupovať veľa veľkých či menších telies. Niektoré Vás ohúria impozantnou scénou a neskutočnou dokonalosťou a počas predstavenia zatajujete dych. Potom sú také, ktoré Vás vtiahnu do deja a stanete sa akoby ich súčasťou a máte chuť zasiahnuť do deja a možno niečo zmeniť a práve tento pocit u mňa dej vyvolával. Chválim rozhodne scénu, ktorá pomohla a dotvorila príbeh a dala tomu ešte väčšie srdce a lásku ako tých, ktorí sa stretli a po dlhšom čase museli k sebe opäť cestu nájsť.

Rozhodne doporučujem a ak bude niekde FSk Očovan vystupovať, nájdite si čas a rozhodne nebudete banovať.

80 rokov v živote folklórnej skupiny a folklórneho súboru Očovan znamená stovky tanečníkov, spevákov, hudobníkov inštrumentalistov ktorí sa rozhodli urobiť si svoj život krajší, radostnejší, či zmysluplnejší a prijať do svojho života nielen rodinu, tú ozajstnú ale aj súborovú. Vzťah k Očovanu sa v mnohých prípadoch dedil a dodnes dedí z generácie staršej až po tú súčasnú, a preto je možné vidieť na javisku synov, dcéry, či dokonca vnukov a vnučky členov, ktorí stáli pri jeho zrode.

Ešte na doplnenie:

Autor programu: Pavol Hossa – Námet Pavol Hossa – Scénická spolupráca: Pavel Holík, Janka Hossová – Choreografie: Pavol Hossa, Pavel Holík, Michal Majer – Hudobná réžia: Michal Budinský – Hudobná spolupráca: Temperament Cimbal Orchestra – Spevácka spolupráca: Ženský spevácky zbor Belius pod vedením Oľgy Budinskej.

Fotografie

Článok a foto: J. Števonka

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading