• Ut. máj 14th, 2024

Prečo, kde a ako cestovali umelci za svojim námetom v 16. až 18. storočí?

Autor IMG_1979

jún 18, 2018
Severo-západná bašta. Foto: IMG_1979

TS: Slovenská národná galéria pripravila na rok 2018 pre svojich návštevníkov na Zvolenskom zámku nový cyklus kurátorských výkladov spojených s prednáškami na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia nám na vybranom diele dané výtvarné obdobie, či štýl. Po úvodnej, umenovednej, prednáške nám vybratú tému priblíži odborník z inej vednej oblasti počas svojho výkladu. Jún sme venovali téme cestovania, objavovania nových miest a trávenia voľných chvíľ a oddychu v minulosti a dnes.

Cestovanie umením – Zvolenský zámok 22. jún 2018 (piatok)│17.00

Blížiace sa dovolenkové obdobie inšpirovalo aj náš kurátorský výklad. Pokúsime sa Vám priblížiť spôsob a dôvody cestovania umelcov po krajinách v 16. až 18. storočí. Spoločne budeme putovať od obrazu k obrazu po expozícii Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku. Prednáška nám priblíži tému cestovania na vybraných dielach a ozrejmí nám historické dôvody a účel cestovania v minulosti. Povieme si o miestach, ktoré boli v tých dobách neznáme, či výtvarne zaujímavé.

Mgr. Zuzana Ludiková

Absolventka odboru Veda o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Jej hlavnou oblasťou záujmu je maliarstvo a sochárstvo 16. a 17. storočia. Aktuálne participuje na výskume korunovačných slávností v Uhorsku realizovanom Historickým ústavom Maďarskej akadémie vied.

Veda v cestovaní

Po kurátorskom výklade si ako protipól priblížime cestovanie z iného pohľadu. Charakterizujeme a priblížime si termín vedecký turizmus. Vysvetlíme si dôvody pre cestovanie v minulosti a dnes, u nás aj v zahraničí.

prof. Dr. Ing. Viliam Pichler, PhD.

Dekan Lesníckej fakulty a pedagóg na Technickej univerzite vo Zvolene. Zakladateľ a riaditeľ Centra vedeckého turizmu na Ústave ekológie lesa SAV vo Zvolene.

Vstup 2,70 €

Kontakt – tel.: 045/24 53 001 e-mail: lektori.zvolen@sng.sk

TS: Ing. Jana Oravcová – programová pracovníčka SNG Zvolen – zámok

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading