• Po. máj 20th, 2024

Andersenovu noc si decká v knižnici užili dosýta

Cisárove nové šaty. Foto: IMG_1979

Kto by nepoznal rozprávku Cisárove nové šaty? Málokto však vie, kto vdýchol život nielen tejto rozprávke, ale aj mnohým ďalším a práve táto rozprávka bola motívom tohto ročníka.

Nuž, nebudem Vás napínať, jeho meno je Hans Christian Andersen. Ak však hľadáte nejaké prepojenie, jedno sa ponúka. Počas Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa slávi vždy 2. apríla na výročie narodenia H. CH. Andersena sa nielen na Slovensku, ale aj po celom svete konali podujatia, venované práve tomuto spisovateľovi a jeho veľkému kráľovstvu.

Tým kráľovstvom bola z piatka 29.3. do soboty 30.3.2019 Krajská knižnica, v ktorej sa konalo jedno fantastické podujatie pod názvom Noc s Andersenom. Každoročne sa organizuje v školách a knižniciach nielen na Slovensku, ale aj ďaleko za našimi hranicami.

Je oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý sa slávi vždy 2. apríla na výročie narodenia H. CH. Andersena. Noc s Andersenom je podujatie, ktoré prvýkrát zorganizovala Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti v roku 2000. Noc s Andersenom je jednou z najatraktívnejších aktivít knižníc, ktorou je podporovaný záujem detí o knižnice a čítanie.

Podujatie koordinuje Koordinačné centrum Noci s Andersenem – Knihovna B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti a na Slovensku Spolok slovenských knihovníkov a knižníc.

Ako som v úvode spomínal, aj naša Krajská knižnica sa zapojila a tentoraz vo svojich priestoroch hostila 45 detí zo ZŠ Námestie Mládeže a ZŠ Jilemnického 1 vo Zvolene.

Pre deti si pripravili opäť bohatý program. Okrem vzájomného zoznámenia sa a nočnej prechádzky mestom za pamätihodnosťami prišli sem do knižnici aj vzácni hostia, boli aj súťaže a tvorivé dielne a samozrejme všetci v priestore študovne prespali do nasledujúceho dňa.

Tentoraz nebudem rozpisovať jednotlivé body programu, ale trošku viac predstavím hostí, ktorí sem zavítali. Decká sa možno v úvode trošku viac okúňali, ale potom sa až neskutočne osmelili.

Prišla medzi ne dvojica úspešných športovcov vo veku plnoletosti, ktorí si aj prednedávnom odniesli ocenenia z Ankety Najlepší športovci mesta Zvolen za rok 2018. Samozejme, obidvaja sú držiteľmi tohto ocenenia už niekoľkokrát.

Karatista Pavol Szolár a vodná slalomárka Barbora Kortišová a povedali niečo viac o svojom živote, odpovedali na bádavé otázky detí. Samozrejme, neostalo len pri otázkach, Pavol ich trošku naučil jeden karate cvik a Barbora im ukázala svoju výstroj, ktorú používa nielen na pretekoch a mohli si s jej pádlom tak trochu zapádlovať.

Deti boli nadšené a len ťažko sa s nimi lúčili, ale čas neúprosne letel a muselo sa v ďalšom programe pokračovať. Aby však neodišli naprázdno dostali nielen niečo zaujímavé, ale aj členské preukazy.

Deti si v ďalšom programe preskúšali svoju bystrosť a um v súťažiach, zatancovali si a okolo polnoci, ktorej minúty sa prehupli do ďalšieho dňa na ne čakali tvorivé dielne, či už v príprave maškrty banány v župane alebo v zapletaní náramkov na ruku.

Keď sa už značne blížil čas k jednej hodine rannej, všetci si zobrali svoje spacáky a po menšej hygiene šli spať.

V sobotu ráno si pre ne prišli rodičia, ktorí dozaista ocenili, že mali čas respektíve noc len pre seba, ale to je už príbeh nad 18+.

Nuž a tu príbeh tohto ročníka Noci s Andersenom končí a už teraz pracovníčky knižnice dozaista hútajú, čo si pre decká na najbližšiu noc pripravia.

Fotografie – Noc s Andersenom 2019

Článok a foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading