• So. máj 18th, 2024

Na 1. mája Zvolenské námestie praskalo vo švíkoch

Jednoducho pastva pre oči. Foto: IMG_1979

Prvý májový deň vo Zvolene v rámci podujatí bol za ostatné roky ako cez indigo, ale každý, kto príde v tento deň na zvolenské námestie si tam rozhodne našiel to svoje.

Tento rok 2024 pripadol 1. máj na stredu a poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko ponúkol a to, že toho nebolo málo o tom si teraz niečo viac napíšeme.

Pri hlavnej pošte sa konala Prvomájová manifestácia KSS Zvolen s tradičným programom, na opačnej strane pri OC Európa v Parku Ľudovíta Štúra tradičné stretnutie strany SMER,

A niekde medzi, čiže uprostred, bližšie k divadlu vo Fun zóne mesta Zvolen sa konalo podujatie, ktoré si pripravilo mesto Zvolen a to pozostávalo v podstate z vystúpenia Zvolenskej kapely, príjazde veteránov na námestie a občerstvenia sa v stánkoch.

Prečo vlastne vznikol a oslavuje sa?

1. máj ako Štátny sviatok sa oslavuje od roku 1890 a stal sa sviatkom pre všetkých pracujúcich ľudí na svete. Tento deň je pamätný na všeobecný štrajk a masové demonštrácie chicagských robotníkov, ktoré sa konali v roku 1886. Robotníci štrajkovali za skrátenie pracovného času z 12 na 8 hodín denne. Robotníci nemali nárok na deň voľna a pracovali sedem dní v týždni. V roku 1886 viac ako 25 tisíc robotníkov v Chicagu zastavilo prácu a vyšli do ulíc.

Poďme sa teda bližšie pozrieť na jednotlivé programy

Pamätník Valaška v podaní KSS

Tak, ako za ostatné roky, aj tento rok sa 1. mája na Sviatok práce konala pri pamätníku Valaška prvomájová manifestácia, ktorú zorganizoval Okresný výbor Komunistickej strany Slovenska vo Zvolene.

Po odznení slovenskej hymny a Piesne práce sa ujal slova člen Ústredného výboru KSS Rastislav Bobor, ktorý predniesol prvomájový prejav.

Tradičnou súčasťou tohto dňa bol opäť čítaný prejav, ktorý obsahoval zhrnutie toho, čo robí, respektíve nerobí momentálne nielen vládnuca garnitúra.

Vyčítal jej zle fungujúce zdravotníctvo, nízke dôchodky, pre mládež zlé uplatnenie sa po vyučení, zlé školstvo, nemožnosť pre mladých založiť si rodinu, nakoľko nielenže nebudú mať kde bývať, ale aj po finančnej stránke by to neutiahli a veľa ďalších vecí.

Po odznení Internacionály sa dala táto manifestácia považovať za ukončenú.

Park Ľudovíta Štúra

V parku bolo už tradične stretnutie sympatizantov strany SMER – sociálna demokracia a nieslo sa to v podobnej rétorike ako pri Valaške (rozumej ja nič ja muzikant).

Fun zóna mesta Zvolen a širšie námestie

Tak, ako som v úvode napísal, najväčšie ovácie vyvolal príjazd veteránov zo strany divadla na námestie, kde bola doslova hlava na hlave. Netreba však zabúdať na to, že nebola núdza ani o cukrovú vatu a ďalšie pochutiny v priľahlých stánkoch.

Video: Prvomájová manifestácia KSS 2024

Video: Príjazd veteránov na Zvolenské námestie 2024

Fotogaléria: 1. máj vo Zvolene 2024

Článok, fotografie a videá: IMG_1979

Pridaj komentár

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading