• Št. apr 25th, 2024

Oslava Dňa zeme s bohatým programom

download_file_f.php
Plagát k podujatiu divočina v meste.

Deň zeme sa každoročne koná 22. apríla a nebolo tomu inak ani tento rok. Bohatý program prinieslo so svojim tímom združenie Slatinka.

Samotné akcie podporilo mesto Zvolen, združenie Slatinka, Hodina deťom, Nadácia pre deti Slovenska a veľa ďalších organizácií.

Združenie Slatinka si pripravilo ešte pred samotným Dňom zeme niekoľko fantastických sprievodných akcií. Či už to bola stavba kompostoviska, alebo dvojkoncert v Menze po X rokoch proti výstavbe vodného diela Slatinka. Všetko sa to zavŕšilo 24. apríla dopoludnia aktivitami pre MŠ (ekocentrum CHKO Poľana) a neskôr v podvečer v informačnom centre Nám. SNP premietaním dokumentu “Veľa vody, málo vody.”

Prvá akcia pod názvom  “Veľká kopa pýta viac” bola šitá pre študentov. Nielenže sa doobeda čistilo jazierko na Laniciach s gymnazistami, ale následne poobede sa vysokoškoláci TUZVO, najmä FEE zo združenia EkoCentrum pustili do stavby nového kompostoviska, v ktorom príroda zrecykluje našu biomasu všedného dňa.

O dva dni neskôr 17.4.2013 sa konala vychádzka do parku Lanice s mladými ľuďmi z III. ZŠ (organizované stretnutie v rámci predmetu Mladý vedec). Rozprávalo sa o histórii a využívaní územia, jeho vplyvoch na životné prostredie, prírodných hodnotách a budúcnosti.

V deň po Dni zeme sa uskutočnil prechod údolím rieky Slatina, ktoré je roky ohrozené kontroverznou priehradou a vo večerných hodinách  sa konal dvojkoncert hudobných skupín Pančuchy Eleny Hríbovej a The Toones v Menze s podtitulom Zachráňme Slatinku.

Pred samotným koncertom povedala prítomným pár slov Martina Paulíková zo Združenia Slatinka

Po nej sa už konali samotné koncerty jednotlivých kapiel a aj napriek menšej účasti ako sa asi predpokladalo, to bol príjemne strávený večer. Počas koncertov bolo možné podpísať rôzne petície, či proti stavbe vodného diela, ako aj proti zimným olympijským hrám v Tatrách a študenti popri tom rozdávali rôzne prezentačné materiály.

The Toones

Pančuchy Heleny Hríbovej – Rodný kraj 

V stredu 24. sa konalo v IC mesta Zvolen už spomínané premietanie filmu “Veľa vody, málo vody” a po ňom sa bolo možné zapojiť do diskusie na tému voda.

Najbližšie stretnutie bude pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity 22. 5. 2013 na vychádzke so sprievodcom do prírody na podujatie – Divočina v meste (mestský park Lanice).

Deň zeme je za nami a program, ktorý združenie Slatinka pripravilo počas týchto pár dní bol viac než vydarený.  Každý, kto mal záujem si našiel to, čo sa mu páčilo a bolo toho veru neúrekom.

download_file_f.php

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Článok foto a video: Ján Števonka.

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading