• Pi. apr 26th, 2024

Jubilejný výtvarný salón na Starej radnici

Autor IMG_1979

júl 7, 2013 , , , ,

vytvarny-salon-2013-zvolen-1
Foto: © Nicole Regecová.
„Slovenskí výtvarníci sa môžu uživiť, ale nie na Slovensku.“, tvrdí Tomáš Jeništa,  jeden z  členov Zvolenskej Sedmičky. Toto združenie výtvarných umelcov Zvolena otváralo 4.7.2013  jubilejný 20.ročník „Výtvarného salóna“.

Vernisáž otvoril maliar Ivan Gertli spolu s banskobystrickým básnikom Petrom Papšom, ktorý predniesol zopár svojich básni. Ďalej sa podvečer niesol v zmysle hudby. Takmer celú dobu hrala hard rocková kapela Peacock Ball, ktorá mala patričný úspech. Na konci koncertu publikum začalo skandovať „Ešte!“ až chalani z Peacocku dali prídavok.

Dokonca aj maliari zo Zvolenskej Sedmičky potvrdili, že tvoria pri hudbe, pretože pri úplnom tichu to vraj nejde. Nejde to ani pri sledovaní televízie, lebo sa poriadne nesústredíte. Zaujímavosťou je, že muži pri maľovaní počúvajú rock a metal, zatiaľ, čo ženy uviedli  jemnejšie melódie. Jozef Kajan dokonca svoje obľúbené kapely Dream Theater, Pink Floyd, Led Zeppelin zvečnil olejomaľbou na drevo.

Väčšinu z diel si môžete aj kúpiť, čo síce nie cieľom výstavy, ale najvyššie sumy sa šplhajú do 800 euro. Fotograf Miro Trimay, ktorý nie je členom Sedmičky, ale mal vystavené fotografie, hneď aj zarobil. Jeho fotografiu „Tajomstvo prázdnej šálky“ kúpil párik a po prvotnom dohadovaní usúdil, že si ju zavesia do obývačky.

Za všetko hovoril príhovor Ivana Gertliho, ktorý na konci povedal: „Výtvarníci neradi veľa hovoria slovami, vyjadrujú sa skôr farbami…“. Takže všetkých 75 diel si choďte radšej pozrieť sami do priestoroch starej radnice vo Zvolene do 31.7.

Fotografie

Článok a fotografie: © Nicole Regecová.

Podobná téma 

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading