• Št. apr 25th, 2024

Zvláštnu cenu profesora Jindřicha Halabalu 2013 získala Kaple

danek-libor-mislivcova-adela-kaple
Zvláštna cena profesora Jindřicha Halabalu 2013 – Libor Daněk, Myslivcová Adéla (Kaple). Foto: Ján Števonka.

Dňa 23.10.2013 sa o 17:00  konala v Stĺpovej sieni Zvolenského zámku slávnostná vernisáž výstavy spojená s vyhlásením ocenení  9. ročníka medzinárodnej študentskej súťaže v dizajne nábytku a interiéru Cena profesora Jindřicha Halabalu 2013.

Organizátorom a jedným z odborných  garantov bola katedra dizajnu, nábytku a drevárskych výrobkov Drevárskej fakulty TU vo Zvolene.

Cena prof. Halabalu 2013 prebehla v súlade so Štatútom súťaže pod záštitou dekana Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene prof. Ing. Mikuláša Siklienku, PhD. Odborní garanti podujatia: prof. Ing. Štefan Schneider, PhD.; prof. Ing. Juraj Veselovský, CSc.

Cena prof. Jindřicha Halabalu 2013 bola udelená na základe súťaže študentovi, prípadne kolektívu študentov za najlepší projekt v oblasti nábytkového a interiérového dizajnu, ktorý vznikol v akademickom roku 2012/2013 v rámci štúdia (ateliérovej tvorby).

Súťažné kategórie

  1. Dizajn nábytku – semestrálne/ klauzúrne práce
  2. Dizajn nábytku  – záverečné práce 1. a 2. stupňa
  3. Dizajn interiéru – semestrálne/ klauzúrne práce
  4. Dizajn interiéru –  záverečné práce 1. a 2. stupňa
  5. Kategória navrhnutá organizujúcou univerzitou – pre 9. ročník súťaže: študentské projekty v kontexte predmetu riešenia súťaže na tému Nenábytok.

O cene profesora Jindřicha Halabalu 2013

Je medzinárodná súťaž semestrálnych a záverečných prác študentov v oblasti dizajnu a nábytku a interiéru. Po prvý raz bola vyhlásená v roku 2004 a vyhodnotená v roku 2005. Súťaž vznikla ako pocta celoživotnému dielu profesora Jindřicha Halabalu, ktorého meno je úzko späté s oblasťou nábytkárskej tvorby uplynulého storočia v niekdajšom Československu. Profesor Halabala významne prispel k vytváraniu nového životného štýlu a uplatnil sa nielen ako tvorca nábytku, ale aj vo svojej dobe aj ako progresívny organizátor výroby v jej komplexnom ponímaní. Svojou publicistickou a pedagogickou činnosťou významnou mierou prispel k rozvoju československého drevárskeho školstva. Do roku 2012 malo podujatie československý charakter, zúčastňovali sa ho školy zo Slovenskej a Českej republiky. V aktuálnom 9. ročníku priniesol ďalšiu internacionalizáciu podujatia a v rámci expozícii výstavy je možné vidieť príspevky študentov z Maďarska, Poľska, Belgicka Česka a samozrejme zo Slovenska.

Hlavnou myšlienkou podujatia je dlhodobo podporovať vzostup kvality študentských prác a vytvoriť priestor pre konfrontáciu tvorivých názorov na medzinárodnej úrovni.

Súťaže sa v tomto ročníku po prvý raz zúčastnia okrem slovenských a českých škôl aj súťažiaci z Maďarska, Poľska a Belgicka. Prihlásených je vyše sto súťažných prác z trinástich vysokých škôl. Medzinárodného charakteru je aj zloženie hodnotiacej poroty, ktorá sa zíde vo Zvolene.

Na slávnostnom udeľovaní cien sa zúčastnila a hodnotila odborná porota 114 súťažných návrhov

Cena profesora Jindřicha Halabalu 2013 – porota

Výsledky 

  1. Dizajn nábytku – semestrálne/ klauzúrne práce – Barbora Přibylova (stolička PLY) a za uznanie Ondrej Bukovec (kolíska DIDI)
  2. Dizajn nábytku  – záverečné práce 1. a 2. stupňa – Soňa Otiepková (Sitto, oddychové kreslo) a za uznanie Radúz Piljan TU Zvolen (Polyfunkčný solitér)
  3. Dizajn interiéru – semestrálne/ klauzúrne práce – Ivana Oravcová (Štartovacie byty) a za uznanie Dominik Balog (Work Tradition & Living)
  4. Dizajn interiéru –  záverečné práce 1. a 2. stupňa – Gabriela Jarkovská TU Zvolen (vytvorenie kultúrneho centra v objekte obchodného domu Prior) a za uznanie Vojtěch Moškoř (Team Building Centrum – Hrubý Šúr)
  5. Kategória navrhnutá organizujúcou univerzitou – pre 9. ročník súťaže: študentské projekty v kontexte predmetu riešenia súťaže na tému Nenábytok. Viktória Bandžáková TU Zvolen (Relax by the water)
  6. Zvláštna cena profesora Jindřicha Halabalu 2013 – Libor Daněk, Myslivcová Adéla (Kaple)

Špeciálne ocenenia 

  • Soňa Otiepková (Sitto, oddychové kreslo), Igor Želtvay TU Zvolen (Aktívne sedenie Balance), Tomáš Puškár (adaptácia priemyselného objektu v Detve), Katarína Ganobčíková TU Zvolen (Loophole), Katarína Šuleková TU Zvolen (aDev), Natália Vajdečková  TU Zvolen (Hotel Well), Magdaléna Lacenová TU Zvolen (Návrat k tradíciám), Zuzana Marcineková TU Zvolen (SLAMP), Dávid Jurík (Water Tower Liwing), Ján Štefkovič (Two Ways – stolička netradične),

Video

Fotografie

Samotné práce študentov si je možné prísť pozrieť na Zvolenský zámok do 28.11.2013

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading