• Pi. apr 26th, 2024

Na Pustom hrade opäť ožije archeologický výskum

Autor IMG_1979

máj 15, 2014 ,
jan-beljak
PhDr. Ján Beljak, PhD. foto ilustračné. Foto: ZV-podujatia.

Každý Zvolenčan dozaista pozná Pustý hrad a počas roka minimálne raz sa naňho vyštverá. Veľa ľudí sa však zvyčajne chodí na toto turisticky atraktívne miesto len pokochať za pekného počasia výhľadom, poopekať si slaninku alebo sem zájdu len v rámci tradičného podujatia výstupu na Pustý hrad.

Avšak to, aký archeologický prieskum sa robí a aké opravy rôznych častí na dolnom alebo hornom hrade sa vykonávajú a hlavne kto stojí za tým a vykonáva túto činnosť,  to už zaujíma podstatne menšiu skupinu ľudí.

A práve o archeologickom prieskume počas jednotlivých sezón sa koná niekoľko prednášok na samotnom Pustom hrade.  Každoročne vždy ku koncu roka sa v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra prezentuje  väčšie zhrnutie toho, čo sa podarilo úspešne dokončiť,  ale  aj o vykopávkach a podobne. Okrem toho sa na Starej radnici nachádza nepretržitá výstava, zameraná práve na Pustý hrad.

Besedu a prezentáciu o tom, ako pokračujú práce na Pustom hrade a o najnovších objavoch archeologického výskumu si pripravil v utorok 12.5.2014 v Komornom divadle Jána Mieroslava Pinku PhDr. Ján Beljak, PhD. Besedu zorganizovala Mladá Matica slovenská.

O čom sa hovorilo?

Aj tento rok 2014 sa zúčastnia, tak ako po minulé roky na prácach študenti v počte cca 50 a nakoľko sa osvedčil projekt zamestnania nezamestnaných, tak aj tento rok tu bude pracovať od 2. júna okolo 10 takýchto ľudí.

Jednu vec na margo práce treba podotknúť a to, že najväčšiu finančnú položku tvorí práve pláca tých, ktorý tu počas sezóny vykonávajú prácu.

Už onedlho bude možné vidieť za dobrého počasia priamo z námestia časť dolného hradu, ktorej južná stena sa bude túto sezónu rekonštruovať.

Vo voľnej debate sa dalo dozvedieť aj o tom, že hore boli voľakedy vinohrady a že niektoré domy v meste Zvolen ako aj kamenné opevnenie pri Zvolenskom zámku boli postavené z kameňa, ktorý bol donesený práve zo sutín dolného hradu.

Viac Vám už nebudeme prezrádzať, ale odporúčame  Vám nájsť si čas a zájsť na najbližšiu prednášku pána Beljaka,  alebo sa ísť pozrieť osobne na Pustý hrad, ako tam pokračuje archeologický výskum.

Článok a foto: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading