• Ut. máj 14th, 2024

Detským folklórnym festivalom ožil Zvolen 10-ty krát

mdff-zvolen
Foto: Ján Števonka.

Príchodom na pódium všetkých detských folklórnych súborov odštartoval vo Zvolene už 10. jubilejný Medzinárodný detský folklórny festival 2012, ktorý zorganizovalo mesto Zvolen, Podpolianske osvetové stredisko a detský FS železničiarov Zornička.

Zakladateľom tohto festivalu a jej dlhoročným prezidentom je Mária Mázorová, ktorá na otázku moderátora, prečo vznikol tento druh festivalu odpovedala: Keď sme v roku 2001 zakladali tento festival, chceli sme vzbudiť u detí záujem o folklór tým, že sa bude konfrontovať so zahraničnými súbormi. Bol to festival naozaj medzinárodný, každý rok tu boli tri až štyri zahraničné súbory z Európy východnej aj západnej, dokonca sa tu prezentoval Indický súbor, ktorý sa sám prihlásil, takže to, čo sme chceli dosiahnuť sa rozvíjalo a zachovalo. Tento ročník je troška skromnejší. Taký, aká je všeobecne ekonomická situácia v našom štáte, takže tu máme jeden súbor z Česka, ktorý ani nepovažujeme za cudzí, lebo to sú naši kamaráti a bratia, máme tu zastúpenú národnostnú menšinu – súbor z Fiľakova. Inak je to stretnutie slovenských súborov, ale sme radi, že sa tá základná myšlienka zachovala, deti sa zaujímajú o folklór, navzájom sa od seba učia a nadväzujú priateľstvá. Takže nech žije desiaty ročník.

Počas tohto prvého dňa, nazvaného ,,Poďte všetci medzi nás“ vystúpili na pódiu DFS Lastovičky Zvolen, DFS Huncútik Zvolen, DFS Ďumbier z Liptovského Mikuláša, DFS Malá Rakonca z Fiľakova, DFS Dolinečka zo Starého města ČR, DFS Zornička Zvolen.

Po tomto úvodnom programe sa ešte večer so začiatkom o 18:00 hod. uskutočnil pod názvom ,,Muzičky“  koncert ľudových hudieb a spevákov zúčastnených kolektívov.

V piatok 1. 6. 2012 v posledný deň festivalu sa uskutočnil počas dňa tento program

  • 10.00 Deti deťom – výchovné koncerty základné školy
  • 16.00 Roztancované námestie- Námestie SNP
  • 18.00 Rapotačky – záverečný program festivalu DK ŽSR Zvolen
  1. jubilejný Medzinárodný detský folklórny festival 2012 je za nami a veru bolo na čo sa pozerať a o dva roky sa možno znova stretneme už pri 11. ročníku tohto sviatku všetkých detských folkloristov.

Video 

DFS Ďumbier z Liptovského Mikuláša

Fotografie

Článok, foto a video: Ján Števonka.

Sledujte ZV-podujatia.com na FacebookuGoogle+ a Twitteri

Podobná téma

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading