• Pi. apr 19th, 2024

Zvolenská Noc knižníc dopadla na výbornú

Ondrej Kalamár podebatoval aj o filme Voda čo ma drží nad vodou. Foto: IMG_1979

V prvý jesenný piatok 24.9.2021 sa v priestoroch Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra konalo vskutku skvelé podujatie, ktoré začalo v skoré popoludnie a končilo v neskorú večernú hodinu.

To podujatie, svojho druhu prvé sa volalo Noc knižníc a konalo sa vo všetkých regionálnych knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja a jeho cieľom je prezentovať knižnice verejnosti ako miesta otvorené pre priateľské stretnutia jednotlivcov, miestnych komunít i pre organizovanie kultúrnych a vzdelávacích podujatí.

Vstupné sa neplatilo a pripravená pestrá paleta rôznych podujatí pre dospelých a pre rodičov s deťmi spôsobila, že bolo ťažké sa rozhodnúť, kam skôr zájsť.

Okrem toho malo toto podujatie až dve čerešničky na torte a to v podobe fantastického komorného minikoncertu kapely Police Team a na záver sa losovala tombola o vecné ceny.

O chod a organizáciu tohto všetkého sa bravúrne postarali zamestnankyne knižnice.

Samotný program tvorili aktivity pre deti a dospelých. Tvorivé inšpirácie pre deti sa začali hneď popoludní a boli nimi kreatívne dielne s ukážkami výroby odznakov, servítkovanie a premeny starých kníh. Následne sa rozbehli rozprávkové dobrosvety a ukážky bábok Zuzany Almáši Koreňovej, neskôr večer sa uskutočnili zábavné hry a pre odvážnych sa čítali strašidelné rozprávky.

Program pre dospelých tvorili najmä literárne besedy so zvolenskými autormi – Júliou Zlúkyovou a Ondrejom Kalamárom i stretnutie s obľúbenými slovenskými spisovateľkami – Petrou Nagyovou Džerengovou a Michaelou Ellou Hajdukovou.

Prestávky medzi besedami vyplnilo už spomínané nočné hudobné osvieženie v podaní živej kapely Zvolenských meskáčov. Na samotný záver večera sa konalo losovanie tomboly, ktorej sa zhostil Ondrej Kalamár.

Nuž, aj takúto podobu malo toto prvé podujatie svojho druhu a treba povedať, že dopadlo na jednotku a ľudia, ktorých sa tu v tento večer premlelo neskutočne veľa si ho užívali plnými dúškami a len ťažko sa im odchádzalo domov.

Fotogaléria: Noc knižníc – Zvolen 2021

Článok a foto: IMG_1979

Discover more from ZV-podujatia

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading